Tilbake
Oppskrifter

Ceviche av skrei: oppskrift med drikketips

Ceviche består av rå fisk som blir “kokt" i lime. Polkokken Andreas Ingul bruker skrei når den er i sesong.
drikke til ceviche av skrei av.jpg
Foto: MatPrat

Både tradisjon og trend

Mens Japan har sin sushi og Hawaii sin poke, har Latin-Amerika sin ceviche. Ceviche er rå fisk som marineres i syre slik at den får en nesten kokt konsistens. Det kan kanskje oppleves som nytt og trendy her i nord, men retten har røtter som er 2000 år gamle og har sitt opphav i Peru, hvor den også er nasjonalrett. 

I Norge har vi fantastiske råvarer i havet og når skreisesongen starter etter en desember full av fett og stekt kjøtt, er det befriende med syrlig, frisk og rå fisk.

Hva er det godt å drikke til ceviche?

Retten bærer preg av mild fisk, mye syre og noe sødme samt det ferske grønne preget i urter og rå grønnsaker. Retten har gjerne et sting av chili.

Perus naboland har også viner som passer utmerket til ceviche. I Uruguay lages alvarinho med et mer modent fruktpreg enn i Portugal, og Argentinas signaturdrue, torrontes, minner om muskatellviner og har tydelig krydrede, blomster- og drueliknende aromaer. De er lette, fruktige og relativt friske.

Hvitvin

 • Vin på druen Riesling fra Reinhessen eller Nahe i Tyskland, gjerne med litt restsødme
 • Vin på druen Sauvignon Blanc fra New Zealand 
 • Vin på druen Alvarinho fra Portugal eller Uruguay. 
 • Vin på druen Torrontes fra Argentina

Øl og sider

Øl som er krydret med koriander og appelsinskall slipper smakene i maten fint igjennom.

 • Belgisk wit
 • Saison  eller Blonde
 • Hazy IPA eller NEIPA 
 • Fruktig norsk sider 

Alkoholfrit

 • Sitronlimonade
 • Kombucha
 • Eplemost
 • Alkoholfri NEIPA

Ceviche av skrei

4 personer

500 g skreifilet, evt annen hvit fisk eller laks
1 liten finhakket rødløk
1 stk. avokado
1 grønn chilli finsnittet
1 rød chilli finsnittet
5 stk. lime
1 ss. salt
1 ss. sukker
1 neve korianderblader
1 hel filetert blodappelsin, grapefrukt eller klementin (her kan du variere litt etter hva som er i sesong. Du kan også bruke granateple, mango eller pomelo)

Slik gjør du det

Skjær fisken i 1-2 cm terninger og strø over sukker og salt, press limejuicen i en bolle, hell over fisken og ha i finhakket løk. La dette marinere mens du kutter avokado i terninger.

Bland alt sammen med appelsinfileter og chilli (hvis du ønsker det sterkere tar du med frøene). La gjerne cevichen stå alt fra 15-20 minutter til noen timer så smakene setter seg litt mer.

Serveres med hele blader koriander. Vil du ha et sprøtt element på kan du bruke maiz tostado (sprøstekt maiskorn). Den kan for eksempel også serveres med guacamole og totopos, i en taco, eller på en tostada. Her kan du også bruke laks eller reker for variasjon.

Podkast 235. Skrei - drikketips og kulinarisk tåkeprat

Dagens tema er skrei, torsken som kommer vandrede til kysten hvert år og som havner på mange bord. Både som mølje, tunger og lutefisk.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.