Tilbake
Drikke til mat

Drikke til Mont d'Or

En av verdens mest ettertraktede oster er fra den franske fjellheimen, og den er å finne i ostediskene fra slutten av september til rett over påske.
montdor-av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Med smak av sopp og nøtt

Verdens beste ost er å finne i butikkene fra begynnelsen av oktober. Den relativt sjeldne osten lages av råmelk fra kyr som beiter i fjellene på grensen mellom Frankrike og Sveits. Osten holdes sammen av en tynn hinne av hvitskimmel som støttes opp med bark av gran i en liten treeske.

Mont d`Or som er varmet opp er myk og glatt. Den er litt salt og ganske fet, men har milde aromaer som kan minne om ferske nøtter og moden brie. Som flere andre håndverskoster lukter den mer enn den smaker.

Raske drikketips

Rødvin er vanskelig til en slik ost, her er det beste valget hvitvin, musserende vin eller øl.

  • Autolysepreget musserende vin
  • Fatlagret Chardonnay, gjerne fra Burgund eller Jura
  • Vin med preg av flor fra Jura
  • Saison / farmhouse ale
  • Alkoholfri håndverkssider

Vin til Mont d'Or

Felles for de gode vinvalgene er at vinen må ha preg av moden frukt, god konsentrasjon og et preg av utvikling. Vinen må også ha god friskhet for å "rense opp" i rik og kremet munnfølelse.

Autolysepreget champagne. Aromaene fra autolyse og utvikling (nøtter, sopp, ristet brød og brioche) er en kjempematch til osten. Friskhet og bobler er en flott kontrasterende munnfølelse. Det må ikke være champagne, men vinen bør være fyldig og rik, gjerne med litt dosage, vi tenker at dette er hensiktsmessig her til alt det salte. 

Bermepreget chardonnay fra Jura er et klassisk valg. Fat- og bermelagring gir også aromaer av nøtt, toast og voks. Chardonnay fra hele verden kan fungere, men den må ha god friskhet og god konsentrasjon.

Slørvin er vin som har vært lagret under flor. Dette laget av sopp gir spennende aromaer av noe osteaktig, rå champignon, nøtter, og lønnesirup. I denne kategorien finner man alt fra hvitviner med et lett florpreg til intense sterkviner som sherry og Vin Jaune.

Disse vinene kan være vanskelig å finne, så spør oss gjerne. Det kan være uforsterket hvitvin fra Jerez, savagnin fra Jura eller tørr Tokaji Szamorodni fra Ungarn.

Øl til Mont d'Or

Til den salte og fete ostemassen har kullsyre en forfriskende og rensende effekt, og en krydret fruktighet som finnes i mange gjæringspregete øl er et godt tilbehør. Unngå for mye bananfrukt og de bitreste ølene. Prøv gjerne en belgisk tripel, saison eller annen farmhouse ale til.

Slik tilbereder du Mont d'Or

Skjær et kryss i toppen av osten og varm den i ovnen på 180 grader i 25 minutter. Server med syltede grønnsaker, salt skinke / spekemat, kokte poteter og krutonger. Bruk gjerne restene av osten (hvis du har) på pizza eller i potetmos.

Hva er autolyse og berme?

Autolyse og bermepreg er egentlig samme sak, men begrepene benyttes for ulike produktgrupper.

Berme – Alkoholgjæringen produserer bunnfall (hovedsakelig døde gjærceller). Denne kalles berme på norsk, lie på fransk og lees på engelsk. For enkelte vintyper lar man vinen ligge en periode på bunnfallet (på fat, tank eller flaske). Dette gir fyldigere og mer smaksrike viner med aromaer som kjeks, brøddeig, nøtter og krydder. Dette kalles bermepreg. 

Autolyse – Begrep som benyttes ifbm musserende vin laget på tradisjonell metode. Etter at andregangsgjæringen er ferdig, dør gjærsoppene og danner et bunnfall i flasken og jo lengre tid vinen har kontakt med dette bunnfallet, jo mer smak gir bunnfallet til vinen. Det tar 15-18 måneder før vinen begynner å vise aroma fra bunnfallet.

Denne prosessen kalles autolyse. Minimumstiden på bunnfallet for champagne (og mange musserende viner) er 15 måneder, mens mange viner ligger det dobbelte, tredobbelte eller sågar fire-, fem- og seksdobbelte av denne tiden.

Aromaene som dannes kan minne om brøddeig, loff, kjeks, ristet toast, stekte boller eller brioche.