Ribbemiddagen er sammensatt, fet og sødmefull
Det er mange forskjellige smaker og aromaer på en ribbetallerken; karamelliserte stekearomaer fra svor og saus, og krydder i medisterkaker og surkål. Annet tilbehør er gjerne tørket, bakt eller syltet frukt. Svinekjøttet i seg selv har en del fett, men det er sødmen fra tilbehøret som påvirker drikkevalget mest.
Hva er godt å drikke til ribbe?
Sødmen fra rødkål, surkål, svisker og epler kan få vinen til å virke syrligere og skrinnere til juleribba. Derfor er tydelig fruktighet i drikken en god huskeregel for å finne godt ribbefølge. Til den fete maten er det ekstra godt og livlig med en del syrlighet i drikken. Det er lettere å få til gode kombinasjoner med hvitvin eller øl, enn med rødvin. Men ingen regler uten unntak.
Drikketips
Hvitvin
Velg vinstilen saftig og frisk
- Vin på druen Riesling fra Tyskland eller Frankrike
- Fat- og bermelagret vin på druen Albarinho, Spania
- Vin på druen Chenin Blanc, Sør-Afrika eller Loire.
Rødvin
Velg vinstilene fyldig og saftig eller utviklet og nyansert
- Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
- Vin fra Bekaa dalen, Libanon
- Vin på druen Pinot Noir, California
Les om vinstilene og hvor du finner dem i nettbutikken
Øl og sider
- Pils, tysk, tjekkisk.
- Lyst klosterøl
- Norsk lyst juleøl
- Norsk eller engelsk håndtverksider
Alkoholfritt
- Norsk eplemost
- Alkoholfri sider
- Lyst juleøl
Se utvalget av alkoholfrie produkter
Brennevin
- Lysebrun karvepreget akevitt, Norge
- Calvados, Frankrike