Ribbemiddagen er sammensatt, fet og sødmefull

Det er mange forskjellige smaker og aromaer på en ribbetallerken; karamelliserte stekearomaer fra svor og saus, og krydder i medisterkaker og surkål. Annet tilbehør er gjerne tørket, bakt eller syltet frukt. Svinekjøttet i seg selv har en del fett, men det er sødmen fra tilbehøret som påvirker drikkevalget mest.

Hva er godt å drikke til ribbe?

Sødmen fra rødkål, surkål, svisker og epler kan få vinen til å virke syrligere og skrinnere til juleribba. Derfor er tydelig fruktighet i drikken en god huskeregel for å finne godt ribbefølge. Til den fete maten er det ekstra godt og livlig med en del syrlighet i drikken. Det er lettere å få til gode kombinasjoner med hvitvin eller øl, enn med rødvin. Men ingen regler uten unntak.  

Drikketips

Hvitvin

Velg vinstilen saftig og frisk

  • Vin på druen Riesling fra Tyskland eller Frankrike
  • Fat- og bermelagret vin på druen Albarinho, Spania
  • Vin på druen Chenin Blanc, Sør-Afrika eller Loire.

Rødvin

Velg vinstilene fyldig og saftig eller utviklet og nyansert 

  • Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
  • Vin fra Bekaa dalen, Libanon
  • Vin på druen Pinot Noir, California

Les om vinstilene og hvor du finner dem i nettbutikken

Øl og sider

  • Pils, tysk, tjekkisk.
  • Lyst klosterøl 
  • Norsk lyst juleøl
  • Norsk eller engelsk håndtverksider

Les om ølstilene

Alkoholfritt

  • Norsk eplemost
  • Alkoholfri sider
  • Lyst juleøl

Se utvalget av alkoholfrie produkter

    Brennevin

    • Lysebrun karvepreget akevitt, Norge
    • Calvados, Frankrike

    Podkast 220. Drikke til ribbe

    Anne og Niclas gir deg det du trenger å vite for å finne passende drikke til juleribba.