Tilbake
FagpratAlkoholfritt

Alkoholfritt er trygt når du ammer

Alkoholfrie produkter inneholder under 0,7% alkohol. Disse produktene gir ikke ruspåvirkning og er ikke farlige for fosteret.
Baby som ammer.
Foto: Getty Images

Alkoholfri drikke er produkter med mindre enn 0,7% alkohol per volum. De fleste har ingen alkohol eller mindre alkohol enn dette.

Alkoholfrie produkter som har vært gjennom en gjæring inneholder alltid ørsmå mengder alkohol, også de som har vært gjennom en alkoholgjæring og siden fått den fjernet. Å drikke disse produktene vil ikke gi ruspåvirkning eller være skadelig for fosteret hvis du er gravid.

Alkoholfri vin

Dette er vin som har fått alkoholen fjernet. Produktene smaker mer vin enn druesaft. De har en del sukker for å gi vinen mer fylde og smak. Du kan velge mellom rødvin, hvitvin, rosé og musserende.

Alkoholfritt øl

Øl er laget av korn, humle, vann og gjær. Også alkoholfritt øl. Det brygges først som vanlig øl, men gjæringen stoppes når det begynner å dannes alkohol. På denne måten får ølet farge, smak og skum som et vanlig øl, men ikke mer enn 0,7% alkohol.

Tidligere var utvalget alkoholfritt øl begrenset til lyse lagertyper, altså pils. I dag finner du flere av de «nye» håndverksølene også i en alkoholfri utgave på polet, som IPA, Pale Ale og Weissbier.

Stort utvalg

I tillegg er det en mengde andre alkoholfrie produkter som eplemost med eller uten bobler, hylleblomstvin, limonader, tonic, ingefærøl og ferdigblandede drinker.

Koffein

Vi ønsker å gjøre oppmerksom på at enkelte alkoholfrie produkter kan inneholde koffein. Ifølge Helsedirektoratet er anbefalt mengde under graviditet 100-200 mg koffein daglig. Sjekk koffeininnholdet på emballasjen dersom du er usikker. 

Les mer om alkohol og graviditet