Mandellikøren amaretto er populær i ulike drinker, som Amaretto Sour (se oppskrift nederst på siden). Den søte og lett bitre likøren stammer fra byen Saronno i Lombardia nord i Italia, hvor det dyrkes mandler i stor stil. Likevel er ikke all amaretto smaksatt med mandler!

Slik produseres amaretto

Det er smaksstoffet benzaldehyd som gir amarettolikøren den lett gjenkjennelige, mandelaktige smaken. Dette stoffet finnes naturlig i mandler, kirsebærsteiner, aprikossteiner og ferskensteiner.

Rimeligere likører smaksettes med aroma som utvinnes fra en eller fler av disse kildene, mens de dyrere typene er smaksatt med ekte mandler – og dermed mer komplekse og sammensatte i smaken. I tillegg til mandler eller fruktkjerner er vanilje, sitrus og kakao vanlige tilsetninger.

Uansett kilde produseres amaretto ved at smaksstoffene får ligge og trekke sammen med nøytralt brennevin, som deretter søtes og tappes på flaske.

Vanligvis lages amaretto med 20-30 prosent alkohol, og med 250-300 gram sukker per liter. Dette gir en likør med tydelig sødme, som balanseres av et snev av bitterhet i ettersmaken.

Navn og opphav

Amaretto betyr nemlig «litt bitter» på italiensk, og henspiller kanskje både på den lille bitterheten i ettersmaken og på at bitre mandler kan brukes til smaksetting av likøren. Amaro («bitter» på italiensk) er derimot noe helt annet, dette er en type likører som smaker betraktelig mer bittert og er smaksatt med ulike urter, bark, røtter og andre vekster.

Som de fleste andre drikker har også amaretto sin opphavsberetning, som må tas med en klype salt og leses som det markedsføringstrikset den sikkert er: Visstnok skal en av Leonardo da Vinci sine elever ha reist til Saronno på 1500-tallet for å male fresker i en kirke.

Kunstneren valgte en vakker, ung enke som modell for sin versjon av jomfru Maria. Hun drev et vertshus, og de fant tonen på både det ene og det andre viset. Som takk for opplevelsen ønsket den unge damen å gi kunstneren en gave, men hun hadde ikke stort å by på. Løsningen ble å fylle et glass med lokale mandler, noe søtt og hennes beste brandy, og dermed var amarettolikøren født.

Det vi vet, er at likøren har blitt produsert kommersielt siden 1700-tallet, blant annet i apoteket som ligger ved den sentrale piazzaen i Saronno.

Hva bruker man amaretto til?

Amaretto er en av ingrediensene i den italienske desserten tiramisu, som består av blant annet mascarponekrem og fingerkjeks dynket i kaffe og mandellikør. I Italia er det også vanlig å kjøpe alkoholfrie produkter som er smaksatt som en amaretto, dersom man ikke ønsker å bruke alkohol i desserten.

Amaretto drikkes tradisjonelt som den er, til eller i kaffen – men er også et populært innslag i barskap og barhyller verden over. Amaretto sour er en cocktail som lages på samme måte som en whiskey sour, ved å riste brennevinet sammen med sitronsaft, eggehvite og sukker eller sukkerlake. 

Et par kjente drinker er oppkalt etter syttitallsfilmer: Amaretto blandet med cognac kalles en «French Connection», mens amaretto blandet med whisky kalles en «Godfather».

GettyImages-1568903143-amaretto-sour-lv.jpg
Foto: Getty Images

Amaretto sour

5 cl amaretto, eller en alkoholfri variant
3 cl sitronsaft, ferskpresset
2 cl eggehvite
Isbiter

Ha amaretto, sitronsaft og eggehvite i en shaker. Rist godt på shakeren. Tilsett isbiter, og rist godt slik at cocktailen blir kald. Sil cocktailen i ett eller to cocktailglass.

Foto: Getty Images