Gin før og nå
Fram til for noen få år siden forbandt vi gin med store, internasjonale merkevarer, som regel med flotte og velklingende engelske navn. Gin og vodka har alltid vært de store brennevinsprodusentenes melk og brød, i den forstand at dette er produkter de kan lage dag ut og dag inn.
Produktene trenger lite eller ingen lagring og gir raskt klingende mynt på kistebunnen. Det er de samme produktene som har etablert vår forventning til hva gin er. En vanlig oppfatning er gjerne at dette er sprit som smaker granbar.
Det finnes gin som smaker granbar, men det betyr ikke at de fleste gin smaker slik. Tilveksten av nye produsenter og ginmerker de senere år har gitt oss et vell av smaker og dufter å oppdage. I Vinmonopolets sortiment finner vi en rekke mer eller mindre fantasifulle tolkninger av hva gin kan være.
Hva er gin?
Dersom du ønsker å forstå hva gin er, finnes det mange kilder som utgir seg for å ha svaret. Et godt utgangspunkt for å etablere en forståelse rundt dette finnes som en forskrift i norsk lov, nemlig forskrift om alkoholsterke og aromatiserte drikker mv. Her finner vi at:
«Gin er en alkoholsterk drikk med einebær framstilt ved å aromatisere organoleptisk egnet landbruksetanol med einebær».
La oss ikke dvele ved vanskelige ord som organoleptisk og landbruksetanol. Utgangspunktet for den enorme mengden av elegante flasker, forvirrende etiketter og fantasifulle navn som utgjør ginkategorien i dag, er kort fortalt sprit smaksatt hovedsakelig med einebær.
Det kan da umulig være så enkelt, tenker du kanskje? Helt riktig. Selv om forskriften sier at gin er sprit smaksatt med einebær, og fortsetter med å fortelle hva det skal og ikke skal inneholde, sier det ingenting om hva det kan inneholde. Det er her den enkelte produsents fantasi og kunnskap om ulike planter og vekster kommer til sin rett.
Krydderbrennevin og tradisjon
Her i Norden har vi en lang tradisjon for krydderbrennevin. Akevitt, bitter og snaps er en naturlig del av festmåltider, hytteturer og merkedager i vår del av verden. På tross av dette har det tatt lang tid før gin har fått en plass som noe annet enn bestanddel i en gin og tonic.
Underlig, egentlig, når man tenker over at akevitt og gin er så nært beslektet. De fleste vekstene som benyttes i akevitt, er også vanlig å bruke i gin. I utvalget vårt finner du gin smaksatt med karve og akevitt smaksatt med einebær.
Den viktigste forskjellen mellom blank akevitt og gin er at der karve eller dill er hovedkrydder i akevitt, er det einebær som er hovedkrydder i gin. Slektskapet er altså påfallende nært og nok også en av grunnene til at gin i dag nytes i flere anledninger enn før.
Krydderbrennevin og natur
Noe av årsaken til at slektskapet mellom gin og akevitt har blitt tydeliggjort for oss forbrukere, finner vi hos de mange nye, nordiske ginprodusentene. Produsentene som har kommet til de senere årene, vet nemlig to ting: de har ikke like store markedsføringsbudsjetter som de store internasjonale merkevarene, ei heller har de det globale brennevinsmarkedet som sitt umiddelbare nedslagsfelt.
Dette tvinger dem til å tenke lokalt på flere plan, og i dette ser vi springbrettet til mange av tilskuddene. Den moderne ginprodusent har koblet to elementer som ikke var til stede som en naturlig kobling før, nemlig vår hjemlige flora og krydderbrennevinet.
Vi nordmenn sies å ha et nært forhold til naturen, og dette er i hvert fall noe jeg kjenner meg igjen i. Det er altså nærliggende å tenke at de norske brennevinsproduktene lages av mennesker som har et tilsvarende nært forhold til naturen.
Det skinner igjennom spesielt når det er snakk om krydderbrennevin, som tar utgangspunkt i vekster vi mennesker har sanket i lange tider.
Ut i vår hage
Einer, karve, kvann, pors, lyng, mjødurt, kjørvel, ryllik, sisselrot, rognebær, blåbær, svarthyll, løvetann og malurt er alle vekster som vokser i vår egen hage, i nærmeste park eller skogholt.
Hva skjer så når man lager et krydderbrennevin smaksatt med disse kjente vekstene? Jo, produsenten etablerer en forbindelse mellom to ting folk flest har et forhold til. Kjente dufter stiger opp fra glasset du har foran deg, og minner om skog og mark, blomstereng og sommerferie!
Tilnærmingen mange av produsentene har valgt til det å lage gin nettopp i Norden, knytter produktene tett til stedet de lages. Denne typen gin forteller om opphavsstedet sitt på en tydeligere måte enn «organoleptisk egnet landbruksetanol». I dette ser vi også potensialet for eksport av våre hjemlige tolkninger av hva gin kan være.
I tiden framover vil det ikke overraske meg om vi ser flere norske giner på våre reiser ut i den store verden.