Tilbake
FagpratBrennevin

Glass og utstyr til drinkmiksing

Du trenger ikke allverdens av glass og utstyr for å lage drinker hjemme, men her får du råd og tips til de vanligste glassene og utstyret som bartendere bruker.
bardisk med glass, målebeger og shaker og en bartender som rører i en drink.
Foto: Getty Images

Glass til miksing av drinker

Her er en oversikt over de vanligste glassene du trenger til å lage drinker.

illustrasjon med ulike cocktail-glass.

1. Champagneglass.

Brukes hovedsakelig til drinker som baseres på musserende vin. Alle oppskriftene med champagneglass er på 15 centiliter.

2. Highball- eller longdrinkglass

Brukes ofte til drinker som har en høy porsjon mixer i forhold til brennevinsbase, for eksempel sodavann og rom i en Mojito. Alle våre oppskrifter er på 13-15 centiliter.

3. Cocktailglass

Brukes til servering av klassiske cocktails, som for eksempel Martini og Margarita. Våre oppskrifter med cocktailglass er på 6-8 centiliter.

4. Collinsglass

Er ofte smalere og mindre enn et highballglass. Brukes hovedsakelig til høye drinker som serveres med is. Våre oppskrifter med collinsglass er på 13-15 centiliter.

5. Old Fashion-glass

Brukes til korte drinker som ofte serveres ”on the rocks”, det vil si med is. Våre drinkoppskrifter er på 6cl.

Tips: Sett glasset i kjøleskapet eller fryseren, eller kjøl det ned med isbiter på forhånd, så det blir kaldt til servering.

Utstyr til miksing av drinker

Du trenger ikke å kjøpe inn masse utstyr for å lage drinker. Du kan gjerne bruke et stort syltetøyglass som shaker, en lang skje som røreskje, en tesil til å sile av og en tresleiv til mudling (knusing).

Men hvis du vil ha skikkelig utstyr så har vi laget en liste.

bord med diverse utstyr for å blande drinker.
Foto: Getty images

På bildet fra venstre til høyre:

  • Shaker: tredelt redskap som brukes til å ”riste” drinken. Du kan også bruke et syltetøyglass.
  • Muddler: dette verktøyet brukes til å mose saften ut av frukt.
  • Målebeger: viser som oftest 2 og 4 cl.
  • Isklype: til isbiter.
  • Sitruspresse: selve spissen bør være liten nok for lime.
  • Helletut: kan være praktisk for brennevinsflasker og/eller flasker med sirup.
  • Vin- og korkopptrekker, samt boksåpner.
  • Sisseleringskniv/zestjern: brukes til å lage tynne strimler av sitrusskall. Du kan tvinne strimellen rundt en barskje for å gjøre den mer spenstig. Potetskreller kan brukes til å skjære sitrusskall i tykke strimler.

Ikke avbildet:

  • Røreglass: brukes til å lage drinker som for eksempel Manhattan og Dry Martini.
  • Barskje: til å røre og måle med. Skaftet er riflet slik at det kan tvinnes mellom fingrene.
  • Hawthorn-sil: sil med fjær rundt kanten slik at den passer til forskjellige åpninger. Følger ofte med shaker.