Særegent og spennende

Flere av øyas lokale druesorter finnes også i Italia. Niellucciu, som er den ledende druen for rødvin nord på øya, er DNA-identisk med Sangiovese. Allikevel smaker ikke Niellucciu som en Chianti eller italiensk i det hele tatt. Den er noe helt annet og særegent.

I sør finner vi samme forhold med Sciaccarellu, som er identisk med støvellandets Mammolo. For de hvite vinenes del er det Vermentinu og Biancu Gentile som er mest brukt. Førstnevnte er identisk med Italia Vermentino og Provence’ Rolle, men allikevel smaker en korsikansk Vermentinu særegent. 

Krig og phylloxera

Som vinland har Korsika opplevd flere katastrofer de siste 150 årene. Phylloxeraen var den første og den traff hardt på Korsika. Den andre var første verdenskrig, som tok livet av hele 10% av Korsikas befolkningen. Vinmarkene ble forlatt siden det ikke fantes arbeidere.

Så kom slutten på den franske kolonitiden. Mange ble plassert i eksil på Korsika på 1950-tallet. Mange var vinbønder som tok med seg en vinkultur med høyproduktive druer som Carignan, Cinsault, Grenache og Syrah.

Druer som var ukjente på Korsika ble plutselig plantet overalt, ofte på helt feil jordsmonn. Frem til 1990 var det viner på disse druene som ofte preget korsikansk vin. Ofte var de dårlige kopier av vin fra fastlandsfrankrike. De beste korsikanske vinene gikk under jorda og ble drukket av lokale.

Heldigvis har de siste 30 årene reversert store deler av denne trenden. Fokus på lokale druesorter og øyas opphav har vært veldig viktig for de beste produsentene på Korsika. 

Appelasjoner

Korsika har tre appellasjoner for vin. Disse er Patrimonio – et lite område nord på øya, Ajaccio – et ganske stort område på vestsiden rundt øyas største by med samme navn og Vin de Corse.

Sistnevnte har deretter seks geografisk definerte underområder (villages) som kan brukes på etikett dersom vinen kommer fra dette området. Dette er Porto Vecchio, Figari og Sartene i sør, Calvi nordvest på Korsika og Coteaux du Cap Corse som utgjør hele nordspissen av øya.

Deretter finnes det en sjette village, Muscat du Cap Corse, som geografisk nesten er identisk med Coteaux du Cap Corse (det er i tillegg lov å produsere denne vinen for fem kommuner i Patrimonio) for en Vin Doux Naturale laget på Muscat.

I tillegg har du appellasjonen Vin de Corse. Denne utgjør mye vinmark på østsiden av øya. Her finnes ingen underappellasjoner. I tillegg kan alle som produserer Vin de Corse-Villages velge å bruke den generelle Vin de Corse-appellasjonen. Denne muligheten har ikke vinbønder i Patrimonio og Ajaccio.  

Mediterranee IGP

Så finnes det to IGP-klassifikasjoner (Indication Géographique Protégée) som kan brukes på Korsika. Ile-de-beaute IGP er en egen IGP for Korsika. I praksis tappes i dag ca 2/3 av all vin produsert på Korsika med denne klassifikasjonen. Nylig er også den sørlige delen av Korsika innlemmet i Mediterranee IGP. Her inngår også store deler av det sørlige fastlandsfrankrike. Merkelig nok ikke den nordlige delen av Korsika.