Tilbake
FagpratVinVinland og områder

Vin fra Margaret River

Vinene fra australske Margaret River tåler sammenlikning med de beste fra Europa. Men området ligger så langt fra resten av vinverdenen at det er nødt til å stå på egne bein.
margaret-river-australia-av.jpg
Foto: Getty Images

Noe for seg selv

En billedskjønn og dramatisk kystlinje, et paradis for surfere – og noen av Australias beste viner. Margaret River er et vinområde som ligger helt sørvest i kengurulandet, ikke langt fra millionbyen Perth.

– For meg er dette kanskje det beste området for Cabernet Sauvignon utenfor Bordeaux, sier produktsjef i Vinmonopolet, Pierre-Emmanuel Marches.

– Det er noe unikt i hvor presise vinene fra Margaret River er. Druene som dyrkes her, holder topp kvalitet. Vinene er ikke for ekstraherte, heller. De er flott laget.

Landsbyen Margaret River ble grunnlagt på 1800-tallet, og elven den har fått sitt navn fra er trolig oppkalt etter kusinen til en av de første nybyggerne i denne delen av Australia.

Vinområdet ble satt på kartet på 1960-tallet da en mann ved navn doktor Gladstones lette etter et perfekt sted for å dyrke Cabernet Sauvignon og andre Bordeaux-druer. Denne forskeren skrev en artikkel hvor han utpekte området som ideelt for produksjon av kvalitetsvin, og så begynte det å skje ting i Margaret River.

Tre lokale karer – også disse hadde for øvrig en doktortittel foran navnet sitt – tok saken i egne hender, og etablerte de tre første vingårdene.

Kjølig og kupert

– Dette området ligger langt fra resten av vinindustrien i Australia. Her er det helt andre forhold, forteller Marches.

Det er nemlig like langt fra Margaret River til de store vinområdene lenger øst i Australia som det er fra Trondheim til Sicilia eller Madrid. 

- Det er nesten sånn at Margaret River og Western Australia kan regnes som et eget vinland. Vinmakerne vi møter der nede, føler seg på et vis isolert fra resten av Australia, og resten av verden, forteller produktsjef Cathrine Hernes.

– Kanskje blir de overrasket over at vi har reist så langt utenfor allfarvei for å smake vinen deres, men samtidig er de stolte over og bevisste på at de har noe unikt, sier Hernes.

– Vinmarkene her i sørvest kjøles ned av vinder fra Det indiske hav. I tillegg bidrar kalde havstrømmer fra Antarktis til at denne sørvestlige tuppen av Australia er et av de kjøligste områdene på kontinentet.

– Ved første øyekast virker landskapet ganske flatt, men det er faktisk kupert. Vinmarkene ligger i slake hellinger, og er gjerne omringet av skog. Derfor kan du tro at du befinner deg et stykke fra havet. Men så, plutselig, runder du en sving, og så ser du strender, kløfter og klipper som fører rett ned til havet, sier Pierre.

– Klimaet er varmere og noe tørrere enn europeiske områder som Bordeaux. Likevel tempereres vinmarkene av nærheten til havet. Jordsmonnet kan for så vidt også minne litt om Bordeaux eller Bergerac i Frankrike: Sand og grus over leirejord. Men jorda er mer fruktbar her.

Podkast 215. Australia på 50 minutter

Bli kjent med vinlandet Autralia.

Hvitvin i toppklasse

Fruktbar jord, stabile forhold for sol og varme. Det er sjelden eller aldri noe problem å få nok fruktighet i australske viner. Vinmakerne må i stedet jobbe for å beholde nok naturlig syre i druene.

– Der Cabernet Sauvignon trives, er det som regel også gode forhold for å dyrke Sauvignon Blanc og Semillon, druene i den klassiske hvite Bordeaux-blandingen. I tillegg har man i Margaret River også oppdaget at det er mulig å lage hvitvin av topp kvalitet av Chardonnaydruen, forteller Marches.

Han beskriver Margaret River Chardonnay slik:

– Frukten er på den kjølige siden, mer mot eple og sitrus. Det er veldig lite preg av ananas, tropiske frukter og hermetisk frukt her. Vinmakerne ønsker å beholde høy friskhet i vinene.

Stilmessig ligger hvitvinene altså nærmere Burgund enn det mange kanskje forbinder med «erketypisk» chardonnay fra land utenfor Europa.

– På sitt aller beste kan Margaret River Chardonnay også ha et streif av noe sjøaktig, en steinete karakter. Og siden du uansett får tydelig fruktaroma i Australia, tror jeg at det å søke friskhet og mineralske toner er veien å gå i dette området, sier Marches.

Vinmakerne i Margaret River ønsker, som mange andre kvalitetsprodusenter, å jobbe mest mulig i vinmarken og minst mulig i kjelleren.

– Det er kvaliteten på druene som står i sentrum. De ønsker færre justeringer og mindre manipulering av vinen enn de store produsentene i andre deler av den australske vinindustrien, sier produktsjef Pierre.

 

Ikke bare en Bordeaux-kopi

Vinmakerne i Margaret River mener at de har noe særegent og distinkt i vinene sine. Og Pierre er enig med dem i at rødvinen herfra skiller seg tydelig fra rød bordeaux, som det på grunn av druesammensetningen er naturlig å dra en parallell til.

– I vinen fra Margaret River er fruktigheten noe mer sjenerøs og utadvendt enn de fleste vinene fra Bordeaux. Likevel er ikke dette fruktige, enkle viner. De er komplekse. Fatpreget er forsiktig og fint, og tanninkvaliteten er veldig god, forteller han.

– Mye tyder på at vinene herfra tåler å lagres en god stund, og noen kan utvikle større kompleksitet med årene, avslutter Marchés.

kart-australia-south-western-tasmania-new-south-wales.jpg