Noe for seg selv
En billedskjønn og dramatisk kystlinje, et paradis for surfere – og noen av Australias beste viner. Margaret River er et vinområde som ligger helt sørvest i kengurulandet, ikke langt fra millionbyen Perth.
– For meg er dette kanskje det beste området for Cabernet Sauvignon utenfor Bordeaux, sier produktsjef i Vinmonopolet, Pierre-Emmanuel Marches.
– Det er noe unikt i hvor presise vinene fra Margaret River er. Druene som dyrkes her, holder topp kvalitet. Vinene er ikke for ekstraherte, heller. De er flott laget.
Landsbyen Margaret River ble grunnlagt på 1800-tallet, og elven den har fått sitt navn fra er trolig oppkalt etter kusinen til en av de første nybyggerne i denne delen av Australia.
Vinområdet ble satt på kartet på 1960-tallet da en mann ved navn doktor Gladstones lette etter et perfekt sted for å dyrke Cabernet Sauvignon og andre Bordeaux-druer. Denne forskeren skrev en artikkel hvor han utpekte området som ideelt for produksjon av kvalitetsvin, og så begynte det å skje ting i Margaret River.
Tre lokale karer – også disse hadde for øvrig en doktortittel foran navnet sitt – tok saken i egne hender, og etablerte de tre første vingårdene.
Kjølig og kupert
– Dette området ligger langt fra resten av vinindustrien i Australia. Her er det helt andre forhold, forteller Marches.
Det er nemlig like langt fra Margaret River til de store vinområdene lenger øst i Australia som det er fra Trondheim til Sicilia eller Madrid.
- Det er nesten sånn at Margaret River og Western Australia kan regnes som et eget vinland. Vinmakerne vi møter der nede, føler seg på et vis isolert fra resten av Australia, og resten av verden, forteller produktsjef Cathrine Hernes.
– Kanskje blir de overrasket over at vi har reist så langt utenfor allfarvei for å smake vinen deres, men samtidig er de stolte over og bevisste på at de har noe unikt, sier Hernes.
– Vinmarkene her i sørvest kjøles ned av vinder fra Det indiske hav. I tillegg bidrar kalde havstrømmer fra Antarktis til at denne sørvestlige tuppen av Australia er et av de kjøligste områdene på kontinentet.
– Ved første øyekast virker landskapet ganske flatt, men det er faktisk kupert. Vinmarkene ligger i slake hellinger, og er gjerne omringet av skog. Derfor kan du tro at du befinner deg et stykke fra havet. Men så, plutselig, runder du en sving, og så ser du strender, kløfter og klipper som fører rett ned til havet, sier Pierre.
– Klimaet er varmere og noe tørrere enn europeiske områder som Bordeaux. Likevel tempereres vinmarkene av nærheten til havet. Jordsmonnet kan for så vidt også minne litt om Bordeaux eller Bergerac i Frankrike: Sand og grus over leirejord. Men jorda er mer fruktbar her.