Tilbake
Om ossAktuelt

Nye krav til vekt på glassflasker

Vinmonopolet stiller fra 1. mai krav til maksimum vekt på glassflasker. Målet er å redusere klimagassutslipp.
Illustrasjon: to vinflasker på en vekt.

Publisert 2.5.2024

Vi skal redusere vårt klimagassutslipp med 55 prosent innen 2030. En analyse fra 2023, gjennomført for de nordiske alkoholmonopolene, viser at produktene vi selger utgjør mer enn 90 prosent av våre totale utslipp. 

Produksjon og transport av tunge glassflasker krever spesielt mye energi. Vi har i lang tid jobbet systematisk med å få flere av produktene våre over på lettere emballasje, da det er emballasjevekten som har mest å si for klimafotavtrykket. Jo lettere emballasje, desto lavere klimafotavtrykk.  

Krav til lettere emballasje

Det nye kravet betyr at all vin (0,75 liter) med en salgspris under 250 kroner må over på lettere, såkalt klimasmart emballasje. Kravet gjelder kun for stille vin, dvs. uten bobler. Bobler skaper trykk som gjør at det blir fysisk uegnet med en vektbegrensning på 420 gram. 

Vektkrav

Klimasmart emballasje skal veie mindre enn 420 gram (per liter). Plastflasker, lettere glassflasker, pappkartong eller pose er alle klimasmarte emballasjetyper. Disse er merket i våre butikker.

Deadline er 1. januar 2026

Vinmonopolet kjøper varer fra om lag 700 norske importører som igjen har rundt 5 000 produsenter i nesten 100 land i sine porteføljer. For å gi bransjen forutsigbarhet og mulighet til omstilling er det gitt en omstillingstid. Kravet trer derfor i kraft 1. januar 2026.