Tilbake
Oppskrifter

Friterte torsketunger: oppskrift med drikketips

Torsketunger er en fantastisk råvare vi får tilgang på i skreisesongen. Friterte tunger med dillmajones er perfekt snacks.
skrei tunger av.jpg
Foto: Niclas Lundmark

Torsketunger er en delikatesse og er vanlig husmannskost i Nord-Norge, gjerne stekt i smør, servert med råkost og remulade. De egner seg kanskje enda bedre som "fish & chips": frityrstekte tunger med friterte poteter og dillmajones.

Hva er godt å drikke til torsketunger?

Torsketungene er litt fete og smaker mer enn vanlig torsk. Det smaker mest av den friterte brødskorpen, mens majonesen bidrar med mer fett og urtepreg.

Musserende vin med preg av lagring på gjærrester, det vi kaller autolysepreg, gir aromalikhet med fritert mat. Slik vin smaker nemlig av ristet brød, gjærbakst og kjeks. Boblene og god friskhet gir kontrast i munnfølelsen. Det samme gjør øl med preg av lyst malt.

Se flere drikketips til torsk og skrei

Drikketips til friterte torsketunger

Musserende vin

  • Champagne eller engelsk musserende med tydelig autolysepreg
  • Crémant fra Burgund eller Jura i Frankrike

Hvitvin

  • Vin på druen Alvarinho fra Vinho Verde, Portugal
  • Vin på druen Treixadura, Galicia, Spania
  • Hvitvin fra Bordeaux, Frankrike

Øl og sider

  • Pilsner eller kellerbier
  • Surøl av typen Geuze
  • Norsk sider

Les om ølstilene

Alkoholfritt

  • Alkoholfri håndverkssider
  • Lyst alkoholfritt øl, som lys lager og pils

Se utvalget av alkoholfrie produkter

Oppskrift - Friterte skreitunger med dillmajones

3-4 personer

6-800 g skreitunger
1 pose pankomel
4 stk eggehvite 
50 g hvetemel
6 dl solsikkeolje
salt og pepper
1 stk sitron i båter

Dillmajones
1 bunt dill
1 stk sitron
3-4 dl solsikkeolje
4 stk eggeplommer
1 ss dijonsennep
1 ts salt

Ha eggeplommer, finhakket dill, sennep, saften av en sitron og salt i en høy beholder. Bruk en stavmikser eller ha det i en blender, mens du sper inn forsiktig olje. Når alt er kjørt til en glatt majones er den klar. 

Slik gjør du

Varm opp oljen i en kjele til 160 grader. Begynn med å fjerne skinnet på tungene. Vend dem i mel, salt og pepper. Pisk eggehvitene lett og dypp tungene i disse. Til slutt vendes de i panko før de friteres gylne i varm olje 3-4 minutter. La dem renne av seg på papir og ha på ekstra salt. Server med majones og sitronbåter, og evt pommes frites.

Podkast 235. Skrei - drikketips og kulinarisk tåkeprat

Dagens tema er skrei, torsken som kommer vandrede til kysten hvert år og som havner på mange bord. Både som mølje, tunger og lutefisk.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.