Tilbake
Oppskrifter

Shakshuka med merguez: oppskrift med drikketips

Dette er en grønnsaksragu med porsjerte egg i tomatsaus. Polkokken serverer den med krydrede lammepølser.
bord dekt med tallerken med shakshuka, egg og pølser
Foto: Tommy Andresen

Tekst: Anne Enggrav
Oppskrift: Andreas Ingul
Først publisert i Vinbladet 2022-4

Et eksempel på rød mat

Matfargene er en metode der vi deler all mat inn i fire hovedgrupper. Dette gjør det enklere å finne de gode koblingene mellom mat og drikke.

Denne retten representerer matfargen rød. Tydelig tomatiserte retter, gjerne fra innkokt eller varmebehandlet tomat, faller inn i denne gruppen.

Les mer om matfargene

Hva smaker shakshuka?

Rød er en sterk farge, og en sterk smak. Tomat påvirker vinen ganske mye. Denne retten har mye smak av tydelig innkokt tomatsaus, med varme krydder som paprika og kummin.

Eggene gir mer munnfølelse enn smak. Lammekjøttet i pølsene er ikke så tydelig. Totalt sett er det smaken av chili som dominerer. Innkokt tomat gjør at vinene mister litt fruktighet, men her er det først og fremst chilivarmen som utfordrer drikken.

Flere av vinene får chilien til å bli sterkere, og det er generelt sett vanskelig å smake vinene gjennom chilien. Her må vi kompensere med fersk fruktighet og syrlighet.

Drikketips

Hvitvin

Du kan like gjerne velge enklere viner med leskende friskhet. En variant med litt sødme demper chilien for de som ønsker det.

  • Vin på druen Riesling fra Tyskland, gjerne med litt sødme

Rødvin

Du trenger ikke finne vinene på aller øverste hylle. Ulempen er at munnfølelsen kan bli tråere sammen med chili. Saftig munnfølelse og fersk fruktighet blir viktig.

  • Vin på druen Pinot Noir fra New Zealand
  • Vin på druene Barbera eller Sangiovese fra Italia

Øl

  • Saison eller farmhouse ale

Alkoholfritt

  • Norsk eplemost

Shakshuka med merguez

Til 2 personer

Shakshuka 

1 boks hakket tomat
4 egg
1 gul løk, finsnittet
4 fedd hvitløk, kuttet i skiver
8 sherrytomater, delt i fire
½ spiss paprika
½ ts chiliflak
½ ts hele kumminfrø
½ ts paprikapulver
1 ss harissa
2 ss olivenolje
litt hakket persille
salt og pepper
 
Sett stekeovnen på 180 grader. Stek løk, paprika og hvitløk i olivenolje et par minutter i en middels til stor stekepanne sammen med kummin, chili og paprikapulver. Tilsett hermetiserte tomater og cherrytomater og kok opp. Smak til med harissa, salt og pepper.

Lag fire groper i tomatsausen og knekk et egg i hver av dem. La det koke et minutt eller to før du setter hele stekepannen inn i stekeovnen. Eggene skal posjeres forsiktig i tomatsausen og være rennende i kjernen. Det kan ta 3–5 minutter. Server med et persilledryss og gjerne stekt merguez til.

Merguez

Oppskriften gir ca. 20 pølser, du kan fryse de ekstra pølsene før du steker dem.
 
2 kg lammekjøtt, gjerne med en del fett (bog og side etc.)
2 ts korianderfrø
2 ts fennikelfrø
2 ts hel kummin
1 ts hel pepper
½ ts malt kanel
2 ts malt paprika
4 ss harissa
40 g salt
4 fedd hvitløk uten skall
10–15 meter lammetarm

Rist korianderfrø, fennikelfrø, kummin og pepper i en panne på middels varme og knus krydderet i en morter. Kjør opp resten av ingrediensene utenom saltet i en liten hurtighakker til en tykk pasta. Kvern lammekjøttet med en kjøttkvern på mellomgrov kverningsgrad.

Ha kjøttet i en bolle og bland med K-spaden på en kjøkkenmaskin på lav hastighet mens du sper inn saltet. Kjør ca. ti minutter og ha i krydderpastaen. Kjør videre 2–3 minutter til alt har blandet seg.

Stapp pølsene ved hjelp av en kjøkkenmaskin eller en pølse­stapper med pølsehorn. Fordel kjøttet til jevne pølser og tvinn dem. Stikk gjerne noen hull så de ikke sprekker ved steking.