Tekst: Anne Enggrav
Oppskrift: Andreas Ingul
Først publisert i Vinbladet 2022-4
Et eksempel på rød mat
Matfargene er en metode der vi deler all mat inn i fire hovedgrupper. Dette gjør det enklere å finne de gode koblingene mellom mat og drikke.
Denne retten representerer matfargen rød. Tydelig tomatiserte retter, gjerne fra innkokt eller varmebehandlet tomat, faller inn i denne gruppen.
Hva smaker shakshuka?
Rød er en sterk farge, og en sterk smak. Tomat påvirker vinen ganske mye. Denne retten har mye smak av tydelig innkokt tomatsaus, med varme krydder som paprika og kummin.
Eggene gir mer munnfølelse enn smak. Lammekjøttet i pølsene er ikke så tydelig. Totalt sett er det smaken av chili som dominerer. Innkokt tomat gjør at vinene mister litt fruktighet, men her er det først og fremst chilivarmen som utfordrer drikken.
Flere av vinene får chilien til å bli sterkere, og det er generelt sett vanskelig å smake vinene gjennom chilien. Her må vi kompensere med fersk fruktighet og syrlighet.
Drikketips
Hvitvin
Du kan like gjerne velge enklere viner med leskende friskhet. En variant med litt sødme demper chilien for de som ønsker det.
- Vin på druen Riesling fra Tyskland, gjerne med litt sødme
Rødvin
Du trenger ikke finne vinene på aller øverste hylle. Ulempen er at munnfølelsen kan bli tråere sammen med chili. Saftig munnfølelse og fersk fruktighet blir viktig.
- Vin på druen Pinot Noir fra New Zealand
- Vin på druene Barbera eller Sangiovese fra Italia
Øl
- Saison eller farmhouse ale
Alkoholfritt
- Norsk eplemost