Tilbake
Oppskrifter

Sticky toffee pudding: oppskrift med drikketips

Prøv øl, sherry eller portvin til denne rike desserten med karamell og tørket frukt.
stucky-toffee-pudding-ol-til-kake-av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Øltips til sticky toffee pudding

Retten har mange av de samme aromaene som brune, maltpregede øl – sødme, karamell, nøtter og tørket frukt. Ølet må ha nok fylde, men ikke for mye bitterhet.

Det er mye smak i denne desserten, derfor kan du dra på med et smaksrikt øl. Her kan «ekstreme» maltøl fungere fint

  • Porter og stout, gjerne av typen kaffeporter og sjokoladestout
  • Barley wine 

Vintips til sticky toffee pudding

Vin og sterkvin med smak av karamell, nøtter og tørket frukt komplementerer desserten.

  • Vin santo fra Toscana
  • Søt oloroso sherry fra Spania
  • Tawny portvin Bual eller Malmsay madeira
  • Moscatel de setubal fra Portugal

Alkoholfritt

  • Kaffe
  • Mørk alkoholfri juleøl

Sticky toffee pudding

250 g dadler uten stein
2 dl vann eller mørkt øl
1 ts vaniljesukker
2,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron
2 egg
100 g temperert smør
150 g brun farin
2 ss sirup eller honning
1 dl melk
(krem eller iskrem)

Karamellsaus

250 g brun farin
2,5 dl kremfløte
50 g smør
1 ss sirup
1 ts salt

Lag puddingen

Sett ovnen på 180 grader og kle en ildfast form med bakepapir. Kok opp vannet og ha i dadlene. Kok et minutt før du dekker kjelen med plast og lar den stå og skålde en halv time. Mos dadlene med en stavmikser eller i en blender.

Visp smør og brunt sukker med en ballongvisp til det blir luftig, før du blander inn ett og ett egg. Ha i mel, bakepulver og natron før du visper inn melk, sirup og de moste dadlene. Ha røren i en form og stek på midterste rille i ovnen i ca. 30–35 minutter. Sjekk om kaken er ferdig, ved å stikke inn en nål eller spiss pinne i kjernen (ingen røre skal henge på nålen).

Lag karamellsausen

Kok opp smør, brun farin, sirup og salt i en kjele. La det putre litt før du heller i litt og litt fløte. Kok inn i ca. 10 minutter. Ta ut kaken. Mens den fortsatt er varm, heller du halvparten av karamellsausen over så den får trekke godt inn i kaken. Resten holder du lunt og heller over hver porsjon ved servering. Server med pisket krem eller iskrem.