Tilbake
Oppskrifter

Lammetagine: oppskrift med drikketips

Innkokt gryte med tørket frukt, krydder og sitrus. Slike aromaer finner du også i oransjevin, og denne retten er som skapt for vinstilen.
Vinbladet_Oransjevin_0620_32621_lammetagine_av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Først publisert i Vinbladet 2020-3
Tekst: Anne Enggrav
Oppskrift: Andreas Ingul

Denne oppskriften ble utviklet for å passe spesielt godt til oransjevin.

Les mer om oransjevin 

Oransjevin til mat

Vi på Vinmonopolet tester mat og drikke både vidt og bredt i store og små smakspaneler og har lært over tid at noen vintyper er enklere å bruke til mat enn andre. Oransjevin har skilt seg ut som en særlig anvendelig drikk. Den fungerer spesielt godt til mat som ellers er krevende for vinen.   

Robuste, dype og intense smaker

Selv om oransjeviner kan være veldig forskjellige, har de ofte noen fellesnevnere. Aromaene i oransjeviner har en dybde som strekker seg fra de høye topptonene av blomster og balsam via moden frukt og helt ned til dype aromaer som for eksempel nøtter og krydder.

Et slikt spenn gir mange knagger som smaken av maten kan henge på.

Drikkevalg til lammetagine med aprikos og honning

Noen retter er som skapt for oransjevin. Dette er en av dem. Spesielt vinene med mest preg av skallkontakt er ekstra gode til denne retten. Aromaene i vinen fortsetter der maten slutter, og det innkokte kjøttet får vinen til å bli saftig og bløt.

Det er også andre drikker enn oransjevin som passer til marrokansk lammetagine.

Hvitvin

  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt
  • Fatlagret vin på druen Chenin Blanc fra Sør-Afrika
  • Utviklet hvitvin i vinstilen utviklet og nyansert

Rødvin

  • Vin fra Libanon
  • Vin på druen Xynomavro fra Hellas
  • Vin på druen Shiraz fra Australia eller Sør-Afrika

Øl og sider

  • Pale ale
  • Saison eller farmhous ale
  • Håndverkssider fra Frankrike

Alkoholfritt

  • Hånverkssider eller eplemost
  • Kombucha

Lammetagine med aprikos og honning

Dette trenger du til 4 personer

1 kg lammebog/kje på bein (eller rent kjøtt) 
4 sjalottløk, grovhakket 
4 ss solsikkeolje 
2 ts tørket ingefær 
1 ts tørket gurkemeie eller en klype safran 
1 ts kanel 
1 ts ras el hanout (nordafrikansk krydderblanding, kan sløyfes) 
1 kanelstang 
4 fedd hvitløk, snittet i skiver 
6 aprikoser, kuttet i strimler 
2 ss tomatpuré 
1 fersk eller saltsyltet sitron 
vann 
salt og pepper 
2 løk, strimlet 
4 tomater, skåret i grove biter 
1 liten håndfull rosiner, 
bløtlagt i omtrent en time  
3 ss honning 
1 glass svarte oliven med stein 
1 bunt persille, grovhakket 
1 bunt koriander, grovhakket 

Slik gjør du 

Start med å legge rosinene i bløt. Kutt lammekjøtt i relativt store biter med en stor kniv eller kjøttøks. En god slakter gjør det for deg. Det blir best smak om du lar kjøttet henge på beinet, men du kan også bruke rent kjøtt.

Tørk godt av kjøttet med papir før du salter og peprer det. Gni inn kjøttet med krydderet. Stek det i panne på høy varme med olje til det brunes godt. Ha kjøttet i en form, enten tagine, støpejernsgryte, Römertopf eller ildfast form.

Tilsett kanelstang, hvitløk, aprikos, tomatpuré, sjalottløket, skallet og saften fra sitronen. Bruker du fersk sitron, bør du å unngå å få med den hvite delen av skallet. Ha på vann nok til å nesten dekke kjøttet.

Hvis du bruker en tagine eller Römertopf, kan du bruke mindre vann og tilsette litt mer etter hvert som det fordamper. Bruker du en ildfast form, er det viktig at du dekker den til når den står i ovnen.  

Stek ca. 1,5 til 2 timer på 200 grader. Kjøttet er ferdig når det faller fra beinet.  

Mens kjøttet står i ovnen, freser du opp finsnittet løk i olje og bruner den godt. Tilsett grovhakket tomat, rosiner, honning og oliven. Kok det inn i 5 minutter, spe eventuelt med litt rosinvann hvis det blir for tørt. Rør blandingen inn i kjøttet når det er ferdig. Avslutt med å tilsette ferske urter og litt revet sitronskall. 

Serveres med couscous eller safranris, brød og gjerne en enkel salat. 

Podkast 271. Oransjevin og mat

Her får du mange tips om hva som passer til oransjevin. Det blir alt fra norsk husmannskost til pizza.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og vinmonpolekspeditør. Denne oppskriften laget han i forbindelse med en temasmaking av oransjevin og mat. Kombinasjonen viste seg å bli en real innertier.