Noen vintyper er enklere å bruke til mat enn andre. Oransjevin er slik. Vi på Vinmonopolet tester mat og drikke både vidt og bredt i store og små smakspaneler.

Gjennom årenes løp har oransjevin skilt seg ut som en særlig anvendelig drikk. Den fungerer spesielt godt til mat som ellers er krevende for vinen.   

Robuste, dype og intense smaker

Selv om oransjeviner kan være veldig forskjellige, har de ofte noen fellesnevnere. Aromaene i oransjeviner har en dybde som strekker seg fra de høye topptonene av blomster og balsam via moden frukt og helt ned til dype aromaer som for eksempel nøtter og krydder.

Et slikt spenn gir mange knagger som smaken av maten kan henge på.

I tillegg er det en robusthet i frukten. Det vil si at smaken av vinen ikke endrer seg mye selv om det er mye smak i maten som den serveres sammen med. Smakene i slike viner er intense uten å være overdøvende. Da er det lettere å finne den riktige balansen sammen med smaken av maten.   

Du kan lese mer om oransjevin i vinbladet nr 3-2020

Vinbladet_oppslag_oransjevin-3.png

Lammetagine med aprikos og honning

Noen retter er som skapt for oransjevin. Dette er en av dem. Spesielt vinene med mest preg av skallkontakt var ekstra gode til denne retten.

Aromaene i vinen fortsatte der maten sluttet, og det innkokte kjøttet fikk vinen til å bli saftig og bløt.  

Ønsker du å prøve noe annet enn oransjevin, kan du prøve en pale ale, en fatlagret eller utviklet hvitvin eller en god håndverkssider.

Vil du helst ha noe rødt, kan du for eksempel velge en rødvin fra Libanon eller en Pinot Noir fra Tyskland. En av høstens ferske eplemoster vil også være et strålende valg. 

Oppskrift på lammetagine med aprikos og honning

Dette trenger du til 4 personer

1 kg lammebog/kje på bein (eller rent kjøtt) 
4 sjalottløk, grovhakket 
4 ss solsikkeolje 
2 ts tørket ingefær 
1 ts tørket gurkemeie eller en klype safran 
1 ts kanel 
1 ts ras el hanout (nordafrikansk krydderblanding, kan sløyfes) 
1 kanelstang 
4 fedd hvitløk, snittet i skiver 
6 aprikoser, kuttet i strimler 
2 ss tomatpuré 
1 fersk eller saltsyltet sitron 
vann 
salt og pepper 
2 løk, strimlet 
4 tomater, skåret i grove biter 
1 liten håndfull rosiner, 
bløtlagt i omtrent en time  
3 ss honning 
1 glass svarte oliven med stein 
1 bunt persille, grovhakket 
1 bunt koriander, grovhakket 

Slik gjør du 

Start med å legge rosinene i bløt. Kutt lammekjøtt i relativt store biter med en stor kniv eller kjøttøks. En god slakter gjør det for deg. Det blir best smak om du lar kjøttet henge på beinet, men du kan også bruke rent kjøtt.

Tørk godt av kjøttet med papir før du salter og peprer det. Gni inn kjøttet med krydderet. Stek det i panne på høy varme med olje til det brunes godt. Ha kjøttet i en form, enten tagine, støpejernsgryte, Römertopf eller ildfast form.

Tilsett kanelstang, hvitløk, aprikos, tomatpuré, sjalottløket, skallet og saften fra sitronen. Bruker du fersk sitron, bør du å unngå å få med den hvite delen av skallet. Ha på vann nok til å nesten dekke kjøttet.

Hvis du bruker en tagine eller Römertopf, kan du bruke mindre vann og tilsette litt mer etter hvert som det fordamper. Bruker du en ildfast form, er det viktig at du dekker den til når den står i ovnen.  

Stek ca. 1,5 til 2 timer på 200 grader. Kjøttet er ferdig når det faller fra beinet.  

Mens kjøttet står i ovnen, freser du opp finsnittet løk i olje og bruner den godt. Tilsett grovhakket tomat, rosiner, honning og oliven. Kok det inn i 5 minutter, spe eventuelt med litt rosinvann hvis det blir for tørt. Rør blandingen inn i kjøttet når det er ferdig. Avslutt med å tilsette ferske urter og litt revet sitronskall. 

Serveres med couscous eller safranris, brød og gjerne en enkel salat. 

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og vinmonpolekspeditør. Denne oppskriften laget han i forbindelse med en temasmaking av oransjevin og mat. Kombinasjonen viste seg å bli en real innertier.

Podkast 271 Oransjevin og mat

Her får du mange tips om hva som passer til oransjevin. Det blir alt fra norsk husmannskost til pizza.