Tilbake
Drikke til mat

Drikke til ostefatet

Her får du forslag til tre ulike ostefat med passande drikke. Fat ein og to består av ostar som liknar kvarandre, mens nummer tre er tradisjonelt med fleire ulike ostetypar.
Vinbladet_Ost_0923_20570_av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Å finne ein passande vin til eit variert ostefat kan vere ei utfordring, slik at det er vanskeleg å bruke éin vin gjennom ein femrettars meny. 

Ostefat 1: Middels kraftige ostar

Sveitserost, emmentaler, gruyère, parmesan (parmigiano-reggiano)

Ostefatet består av berre faste og halvfaste ostar av kumjølk med liknande eigenskapar, som gjer det lettare å finne ei drikke til alle ostane trass i visse smaksforskjellar. Eit slikt ostefat er ein fin måte å smake nyansane mellom i utgangspunktet ganske like ostar.

Chardonnay frå Burgund, Pinot Noir frå USA eller eit belgisk kveiteøl kjem alle til å fungere.

Ostefat 2: Raudkittostar

Taleggio, langres, munster, epoisses de bourgogne

Ostane har intens lukt og litt mildare, men markant smak. Dette er kanskje ostefatet for den vidarekomne? Uansett er det interessant å samanlikne ostane i same kategori. Med såpass like eigenskapar er det lettare å finne éi drikke som går bra til alle. Konsentrerte smakar i ostane krev den same konsentrasjonen i drikkevalet. Det litt salte og syrlege må møtast med høg friskleik.

Valet fell på ein Chablis premier cru med mineralsk aroma, god fylde og lang ettersmak.

Ostefat 3: Blanda ostar – det tradisjonelle

Kremost med urter, port salut, saint-maure de tourraine (chèvre), brie de meaux, roquefort

Her kan du velje fleire vinar eller éin middelveg. Den mildaste kremosten treng ein fruktig, frisk vin med moderat fylde, til dømes ein Soave eller Valpolicella. Dei kraftigaste og saltaste ostane kan ha ein rikare og søtare vin, til dømes ein Riesling auslese, sauternes eller søt vin frå Jurançon. Middelvegen blir ein Riesling Spätlese frå Tyskland eller ein Chenin Blanc frå Loire med god fylde. Prøv ein sparkling sake om du er i det dristige hjørnet!

Vin til ost

Sjå også brosjyra "Drikke til ost" for å lære meir om drikke til ulike ostar

Podkast 346 Vin til ost

Man sorterer gjerne ost i kategorier der konsistens, overflatebehandling og melketype er avgjørende for inndelingen. Vinmonopolet har gjort en inndeling som er mer grovmasket og først og fremst basert på konsistens, og mindre på aroma: hard ost, myk ost og blå ost.