Tilbake
FagpratAlkoholfritt

Alkohol og graviditet

Noen sier at det er greit å ta et lite glass nå og da under graviditeten. Dette er ikke riktig.
Gravid.jpg

Alkoholkonsentrasjon hos mor og barn

Det finnes ingen sikker nedre grense for alkohol i graviditeten. Derfor råder Helsedirektoratet gravide til å avstå helt fra alkohol. 

Når en gravid kvinne drikker tas alkoholen opp i blodet gjennom magesekken og passerer deretter morkaken som gir fosteret næring. Barnet får i seg alkohol både gjennom morkaken og fostervannet. Konsentrasjon av alkohol blir det samme i barnets blod som i den blivende mammaen. Forskjellen er at det lille fosteret ikke kan bryte ned alkoholen like fort. 

Helsedirektoratets råd om alkohol under graviditet eller amming

Hvis du er gravid og har drukket alkohol 

Hvis du er bekymret fordi du drakk alkohol i tidlig i svangerskapet eller før du visste at du var gravid, råder vi deg til å snakke med jordmor eller lege. Jo mindre du har drukket, desto mindre er risikoen for at fosterets utvikling blir påvirket. Tenk fremover og hold deg helt unna alkohol resten av svangerskapet. 

Hva med ammeperioden?   

Helsedirektoratets råd er å unngå alkohol de første seks ukene etter fødselen, og begrense alkoholinntaket i månedene etterpå.  

Les mer om alkohol og amming

Mye godt alkoholfritt 

Det kan være vanskelig å avstå fra alkohol hvis alle rundt deg drikker. Holdningene til den blivende far betyr gjerne også mye for den gravide. Begge foreldre bør ta ansvar for at barnet får en god start.

Sørg for at dere har gode alkoholfrie alternativer tilgjengelig. Vinmonopolet er like opptatt av å gi gode råd om alkoholfri drikke til mat som vi er på alkoholholdig drikke. Vi jobber bevisst for å ha et godt og variert utvalg av alkoholfritt og har alkoholfrie alternativer for enhver anledning og matrett.

Se flere artikler om alkoholfritt

Dersom det er noe du lurer på noe mer angående alkohol i graviditeten eller ammeperioden, anbefaler vi deg å ta kontakt med fastlegen din.