Sideren kan godt drikkes av vinglass. Den er god og interessant nok til å snuse på. Leskende med sin høye friskhet og god ettersmak av eple, skinke og nøtter. Tørre og matvennlige. Serveres til tapas, skinker og spekemat, faste skarpe guloster, grillet kjøtt og fisk. Og blåskjell, så klart. Siderdampede.

Både sider og øl kommer som regel med noe kullsyre. Disse spanske siderne er uten det. Dette er stille, stille sider. De kan piffes opp litt ved bruk av presisjonshelling fra en armlengdes høyde over hodet.

sider fat.png

Høyt helles de

Escandciador er navnet på de proffe siderhellerne. Flasken skal holdes høyt i været med den ene hånden mens glasset holdes nede i lårhøyde med den andre. Glasset skal i tillegg vinkles 90 grader. Denne helleteknikken skal «blåse» litt liv inn i sideren, fremheve aromaene og lufte vekk noe av eddikene. Det tar nok litt tid å få teknikken til å sitte. Best å starte med vann, kanskje. 

C-vitaminer til sjøs

Baskerne seilte før til farvannene utenfor Norge og Island for å fiske og fange hval. Om bord hadde de sider. Sjømennenes kvote var på hele 2 liter om dagen. Sideren var både tørstedrikk og et nødvendig c-vitamintilskudd.