Som det landet i verden med størst vinmarksareal finnes det et stort spekter av vinstiler i Spania. Både klima, druer og vinmakingsteknikker er med på å gjøre vinene forskjellige fra hverandre. Det produseres vin over hele landet, fra Atlanterhavet til Middelhavet, i innlandet, på kysten og på øyene.

Rioja, sherry og cava

Felles for de tre mest berømte spanske vinstilene er karakteristiske måter å lage vin på. Rioja-området er berømt for fatmodnet rødvin, cava er kjent som rimelig og god musserende som er ettergjæret på flaske, og sherry er en unik sterkvin som lages på sin særegne måte. Man derfor si at spansk vin tradisjonelt sett har vært mer kjent for hvordan vinen er blitt laget, enn hvor druene er dyrket.

Podkast 226. Spania rundt på 80 minutter

Vi tar en rundtur i Spania og tar for oss noen kjente og mindre kjente vinområder.

Tilbake til naturen

Det har skjedd en holdningsendring i Spania de siste årene. Arbeidet i vinmarken er i ferd med å oppnå samme anerkjennelse som arbeidet i kjelleren. Synet på kvalitet har forandret seg, og spansk vin er ikke lenger én bestemt stil. Fatlagring og vinkjellerarbeid er ikke like sentralt blant de moderne spanske vinmakerne. Arbeidet i vinmarken og kvaliteten på druene er viktigere enn hvor lenge vinen lagres på fat.

Gamle druer

Tempranillo er landets mest kjente og anerkjente drue. Den er plantet over hele landet under flere alias. Flere obskure druetyper sto i fare for å dø ut og bli glemt, men har fått en gjenoppliving av kvalitetsbevisste vinmakere. For eksempel har druer som Monastrell, Godello, Albariño, Listan Negro og Mencia gitt viner som vekker begeistring hos vinkjennere verden rundt.

Lagringsbetegnelse

Om det står lagringsbetegnelse på etiketten på en vin fra Spania, sier det noe om hvilken stil du kan forvente deg av vinen. Crianza må være minst 2 år gamle, reserva må være minst 3 år gamle, og gran reserva må være minst 5 år gamle. Gran reserva lages bare i spesielt gode årganger. En viss del av denne lagringstiden må være på små eikefat.

Tips!

Er du interessert i det mer uoppdagede Spania, prøv rødvin laget på Mencia-druen. Det er viner med flott frukt og fine nyanser. Mencia er vanlig i røde viner fra Galicia og Bierzo. Røde og hvite kvalitetsviner fra Kanariøyene er også vel verdt et forsøk.

Podkast 74. Bli med til det nye Spania

Det er lenge siden spansk vin bare var Rioja Gran Reserva med gullnetting og snirklete bokstaver på en flaske med imitert støv utenpå.

Podkast 110 Spanias unge vinmakere - intervju med Luis Gutierrez

I denne spesialepisoden har Trond Erling tatt en prat med forfatter og vinskribent Luis Gutierrez fra Spania.

Spania hoved.jpg