Vin fra Frankrike
Frankrike har lange tradisjoner og strenge regler for vin. Men det kreves ingen forkunnskap for å smake, og landet har skjulte perler i fleng.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver

Fakta om vinlandet Frankrike
Hvor: I Vest-Europa med Atlanterhavet i vest, Spania og Middelhavet i Sør og grenser til Italia, Sveits, Tyskland, Luxemburg og Belgia.
Vinmarksareal: 792 000 hektar.
Produksjon: ca. 46 millioner hektoliter, nr 1 i verden
Viktigste druer: Chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon og syrah.
Kjent for: Foruten croissanter, bagetter og ost er landet kjent for noen av verdens dyreste og mest prestisjetunge viner fra Bordeaux, Burgund og Champagne.
Tenk på en flaske rødvin, og sjansen er stor for at den er fransk. Så du for deg en etikett med bilde av et slott og en vin som het Chateau-et-eller-annet?
Fransk vin kan virke opphøyd og skummelt. Men Frankrike er et stort land, og hvert område har ulike egenskaper. Det gjør fransk vin litt lettere å forstå.
Klima og geografi
Verdens mest klassiske og berømte viner er franske. Champagne. Bordeaux. Burgund.
Disse prestisjeområdene ligger mot den nordlige grensen for hvor vindruer kan vokse og bli modne. Generelt blir vin mer lagringsdyktig og kompleks i kjølig klima. Det er derfor norske jordbær smaker friskt og godt. De trenger lang tid på å modnes, men utvikler mye smak. Slik er det med druer som dyrkes i kjølig klima, også.
Frankrike har kyst mot både Atlanterhavet og Middelhavet, og det lages god vin både i kjølige og våte områder som Bordeaux og i varme og tørre som Alsace. Også områder sør i landet lager vin som regnes som noe av det ypperste i sin klasse: rosévin fra Provence, rødvin fra Rhône-dalen og sterkvin fra Rivesaltes.
Lover og regler
Champagne, bordeaux og burgunder – og stort sett all annen fransk vin – får navn etter stedet den kommer fra. Det kan være en region, en landsby eller til og med en enkelt vinmark.
Har du hørt om Sancerre? Det er en landsby. Châteauneuf-du-Pape? Også en landsby.
Jo mer nøyaktig stedsangivelse vinen har, jo høyere kvalitet skal den holde. En vin fra en navngitt grand cru-vinmark i Chablis rangeres høyere enn en vin som «bare» har Chablis på etiketten. Slike lovregulerte vinområder kalles appellasjoner og har ulike krav til produksjonen av vinen.
Heldigvis er det ikke slik at hver landsby lager vin på sin helt egen måte. Hver region har gjerne «sine druer». For eksempel brukes det i praksis bare chardonnay i hvitvin fra Burgund og bare syrah til rødvin fra Nord-Rhône. Og da blir det lettere å få oversikt!
Viktigste franske vinregioner
Alsace
Alsace er en vinregion i det nordøstlige hjørnet av Frankrike, som grenser til Tyskland. Regionen har stor variasjon i druesorter, og som naboen i øst er riesling viktigste drue. Og i motsetning til andre franske regioner er druesorten trykt på etiketten. Alsace har et kontinentalt klima med kalde vintre og varme somre, og riesling herfra kjennetegnes med en mer moden fruktighet enn de tyske. En stor andel av vinmarkene er sertifisert økologisk eller biodynamisk.
Les mer omVin fra Alsace

Bordeaux
Bordeaux er en av Frankrikes største vinproduserende regioner. Her produseres det både rød-, hvit-, rosè- og musserende vin. 90 % av beplantningen i Bordeaux er rødvinsdruer, og lagringsdyktig rødvin av svært høy kvalitet er det som har satt Bordeaux på kartet. Når det er sagt, så har noen av verdens mest berømte dessertviner, samt tørre hvitviner av høyeste kvalitet, også adresse i Bordeaux.
Det store skillet i Bordeaux består av elvemunningen Gironde og elvene Garonne og Dordogne. Området vest for elvene omtales gjerne som vestsiden (left bank), mens området øst for elvene omtales som østsiden (right bank).
Les mer omVin fra Bordeaux

Burgund
For vininteresserte er Burgund (Bourgogne) den hellige gral, moderskipet, der alt starter og slutter. Noen av verdens beste viner på chardonnay, pinot noir og gamay kommer herfra. Fra Chablis i nord til Beaujolais i sør.
Burgund har flere appellasjoner enn noen annen region og har mer enn 3000 vinprodusenter, noen med bare noen få rader med vinranker. Regionen er et lappeteppe av små vingårder og landsbyer i kontrast til de store slottene i Bordeaux.
Burgund kan deles inn i 5 underregioner: Chablis, Côte d'Or (Sentral-Burgund), Côte Chalonnaise, Mâconnais og Beaujolais.
Les mer omVin fra Burgund

Champagne
Regionen er kjent for verdens mest prestisjetunge musserende viner. Champagne ligger i nordøstlige Frankrike og det kjølige klimaet gir ideelle forhold for dyrking av druer til musserende vin. Med varmere klima ser regionen en økning av produksjon av stille vin, både rød og hvit.
Les ogsåVerdt å vite om champagne

Jura
Jura er en av Frankrikes minste vinområder, men har de største stilforskjellene. Spesielt blant de hvite vinene er det et voldsomt spenn, og det som gjør Jura unikt, er de tradisjonelle vinmakingsmetodene. Flere av stilene som finnes i denne lille avkroken finnes ingen andre steder i vinverden, og da er det spesielt de vinene som lages med flor som skiller seg ut. Jura har fem druetyper og alle slags typer vin, et komplett vinområde, selv om det er blant de minste i verden.
Les mer omVin fra Jura

Korsika
Øya Korsika er en del av Frankrike, men har likevel sterk innflytelse fra Italia. Flere av øyas lokale druesorter finnes også i Italia. Niellucciu, som er den ledende druen for rødvin nord på øya, er identisk med sangiovese. Allikevel smaker ikke niellucciu som en chianti eller italiensk i det hele tatt. Den er noe helt annet og særegent.
Les mer omVin fra Korsika

Languedoc-Roussillon
Languedoc-Roussillon er et av de største og mest varierte vindistriktene i Frankrike. Det ligger i den sørlige delen av landet, langs Middelhavet, og strekker seg fra Provence i øst til grensen mot Spania i vest. Her lages fyldige og krydrede rødviner, fyldige og aromatiske hvitviner, søt rivesaltes og friske musserende viner fra Crémant de Limoux.
Les mer omVin fra Languedoc-Roussillon

Loire
Loire er Frankrikes tredje største vinproduserende region og er landets mest varierte. Regionen strekker seg fra Sancerre i øst til Muscadet i vest. Her får du alle vintyper og stiler; musserende, hvitvin, rødvin, rosè og fantastiske søte viner. Selv om det er de hvite vinene på druene sauvignon blanc chenin blanc som får mest oppmerksomhet så lages det også spennende rødvin av «lillebror-druen» fra Bordeaux, cabernet franc.
Les mer omVin fra Muscadet

Provence
Rundt halvparten av vinproduksjonen i Provence, vinregionen som strekker seg fra Avignon og Arles i vest, og nesten helt til Cannes i øst handler om rosévin. Men Provence er mer enn iskald lys rosévin, Bandol byr på kraftige rød- og roséviner, mens Palette er mest kjent for friske, komplekse hvitviner.
Les mer omVin fra Provence

Rhône
Rhônedalen er en av de viktigste vinproduserende regionene i Frankrike. Den følger Rhône-elven nord-sør i nesten 240 km fra Lyon til Middelhavskysten. Selv om regionen er mest kjent for røde viltviner så produseres også hvit, rosé og musserende vin av høy kvalitet.
Rhônedalen er delt i to klimasoner. Nord-Rhône er kjøligere og byr på komplekse hvitviner, men det er druen syrah, som står bak kjente rødviner fra blant annet Cornas, Côte Rôtie og Hermitage, som har satt regionen på kartet. I den varmere Sør-Rhône blandes syrah med blant annet grenache og mourvèdre i Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacueras og Côtes du Rhône.
Savoie
Ved foten av alpene, der Frankrike møtes Sveits og Italia, finner vi Savoie. Det er en stolt liten vinregion med høye fjell og grønne åssider, druer som «ingen» andre bruker og et intrikat appellasjonssystem.
Les mer omVin fra Savoie

Sørvest
Mellom Bordeaux og Pyreneene ligger en stor og veldig variert vinregion som omtales som Sørvest-Frankrike. Her produseres alle vintyper, fra musserende til forsterkede viner og alt imellom.
Vinene fra Bergerac og sub-appellasjonene Monbazillac, Montravel ligner Bordeaux i druetyper og vinstil.
Cahors og Madiran er kjent for mørke, kraftige rødviner basert på henholdsvis malbec og tannat. I Fronton brukes den lokale négrette-druen til saftige rødviner som ligner syrah i stil, mens Jurançon lager tørre og søte hvitviner på druene gros og petit manseng
Druebrennevinet armagnac lages også i regionen.
Sist oppdatert: