Tilbake
FagpratVinÅrganger

Tyskland, årgang 2014

2013 ble en krevende årgang for tyske vinbønder. Mange bønder hadde derfor et sterkt håp om en lettere og mindre arbeidskrevende årgang i 2014. Slik gikk det ikke. Mye hardt arbeid måtte til for å lage god vin i 2014.
202104_2 Tyskland.jpg
Foto: Getty Images

Skrevet av produktsjef Arnt Egil Nordlien

En årgang med store forskjeller

Vinteren 2013/2014 var uvanlig varm med få kuldedager, og våren kom tidligere enn vanlig. Mange fryktet nattefrosten, men temperaturen ble aldri truende lav. Blomstringen kom i gang to uker tidligere enn normalt under fine forhold, som gav jevn og god blomstring. Våren og den første delen av sommeren var varm med tilløp til varmestress i slutten av juni. I juli endret været seg til det verre. De neste to månedene var kaldere enn normalt, og det kom store mengder nedbør. Modningen gikk langsomt og forspranget fra vårparten ble raskt spist opp. Det var nå behov for en solfylt høst for å oppnå den nødvendige modningen for å kunne produsere en god årgang. September kom og været var langt fra ideelt med noe sol, men også regn og høy fuktighet i vinmarkene.

En annen utfordring som også begynte å gjøre seg gjeldende var den høye forekomsten av skadeinsekter. Spesielt gjorde den japanske fruktfluen Drosophilia Suzuki som lager hull på friske druer og spiser av innholdet stor skade. Skadene fører til at druene begynner å råtne, og råten sprer seg til friske druer. Fruktfluen var spesielt ivrig på burgundersortene og da spesielt Spätburgunder, mens Riesling i mindre grad ble angrepet.

Les mer om vinlandet Tyskland

Krevende høst for vinbøndene

Det ble en krevende høst for vinbøndene. I tillegg til skadene fra fruktfluen begynte botrytistrykket å bli truende. Hver eneste dag måtte bøndene ut i vinmarken og kutte bort skadede druer for å holde råten unna den friske frukten. September og oktober fortsatte med variabelt vær. Fukten og botrytistrykket var stadig betydelig i vinmarkene. Arbeidspresset var minst like krevende som i 2013. Mange valgte å høste tidlig for å minimere utfordringene med årgangen. For de som ventet ble det svært krevende. Hver dag måtte bøndene kutte bort druer og kvantiteten sank drastisk. De som ventet mistet mye av frukten, men med god selektering var det fullt mulig å høste flotte druer.

En årgang med store forskjeller

2014 er en årgang med store forskjeller mellom regionene og mellom produsentene. Produsenter som brukte mye tid og krefter i vinmarkene har produsert flotte tørre viner med god drikkevennlighet, moderat alkoholnivå og god syrlighet. Generelt ble det produsert lite vin med høy oechslevekt i 2014. Det er derfor få viner fra auslese og oppover i prädikatssystemet. Mange tenker på 2014 som en kjølig årgang, men mediantemperaturen for 2014 er den varmeste som er målt på 100 år. Det er den varme vinteren og våren som er årsaken til dette.

Blant de beste noensinne i Saar

Saar er den store vinneren med hensyn til kvalitet. I Saar modner druene senere, også et par uker senere enn resten av Mosel. Da botrytistrykket var stort i andre regioner, var druene i Saar fortsatt umodne og hadde høy pH. Dette beskyttet mot botrytis. Den siste halvdelen av oktober gav tørrere vær i Saar og vinbøndene kunne høste perfekte druer under gode forhold. Det har gitt flotte tørre viner med høy friskhet, som er typisk for dette dalføret. Også de søtere variantene er aromatisk presise og flotte. 2014 vil bli stående som en av de kvalitativt beste årgangene noensinne i Saar.

De to små vinregionene i det gamle DDR, Sachsen og Saale-Unstrut gjorde det også bra i 2014. Våren kom tidlig med god blomstring. Hagl i juni reduserte avlingene og gav høy konsentrasjon til den gjenværende avlingen. September begynte bra med flott vær under innhøstningen. Mot slutten av september kom regnet og gjorde avslutningen på innhøstningen ekstra krevende. Mange valgte å høste relativt tidlig. Årgangen har gitt flotte viner med beskjeden oechselvekt og høy konsentrasjon.

Høyere kvalitet enn i 2013

2014 ble andre året på rad med ekstremt arbeidspress for bøndene. Kvantiteten ble likevel høyere enn den foregående 2013-årgangen. De beste vinene i 2014 fremstår som meget vellykkede. De er resultatet av hardt arbeid og viser at moderne vitikultur kan gi flott vin under krevende forhold.