Tilbake
FagpratVinVinland og områder

Vin fra Baden

Vi kjøper mer hvitvin fra Tyskland enn noe annet land. Men det er salget av tysk rødvin som øker. Det doblet seg fra 2018 til 2019. Og spesielt for Spätburgunder. Das ist Pinot Noir, ja.
Achkarren__Kaiserstuhl__AV.jpg

Tysk Pinot Noir

Tyskland er landet med den tredje største beplantningen av Pinot Noir i verden etter Frankrike og USA. Det meste av tysk Pinot Noir er å finne i Baden og Wurttemberg sør i Tyskland. Men druen er også viktig i andre regioner, som Ahr. Her utgjør Pinot Noir 65% av vinmarkene. Små, men betydningsfulle mengder med Pinot Noir er også å finne i regionene Pfalz og Rheingau.

Pinot Noir har antakeligvis blitt dyrket i Tyskland siden 300 e.Kr. Den eldste dokumentasjon på dette er fra 1300-tallet.

Baden sitt middelhavsklima

Baden ligger sørvest i Tyskland med vulkanske fjell og elven Rhinen. Dette er Tysklands varmeste vinområde etter Pfalz, som ligger rett nord for Baden. Her snakker vi faktisk om middelshavklima med palmer. Alsace ligger bare 30 kilometer nord og rett vest finner vi Vosgesfjellene som stenger for regnskyene.

Baden og Pfalz er Tysklands to største vinregioner etter Rheinhessen i produksjon. 90 prosent av produksjonen i området står kooperativet Badischer Winzerkeller for, men de mest interessante vinene kommer fra småskalaprodusenter.

Baden er Tysklands sørligste og varmeste vinregion. Den er klassifisert som sone B. Alle de andre er sone A. Dette er kanskje Tysklands aller beste region for rødvin, og spesielt Spätburgunder. Vinene var tungt eika før, men i dag er det ren, stram og nyansert frukt som preger aromabildet. De beste vinene kommer fra underområdene Kaiserstuhl, Ortenau og Kraichgau.

Norge er Tysklands tredje viktigste eksportland i verdi etter USA og Nederland, langt foran Sverige som importerer omtrent like mye i volum.

Kaiserstuhl har terrasserte vinmarker og det høyeste punktet Totenkopf ligger på 550 meter over havet. Jordsmonnet er variert og sammensatt, men mye av det vulkanske er gjennom tidens løp blitt erstattet av løse sedimentere bergarter skapt under siste istid.

Dette jordsmonnet fungerer som en svamp. Det holder på regnet og slipper det sakte fra seg. Ideelt for vinplantene i dette varme området.

kart tyskland.jpg

Ekstremt varm 2018

En svært varm årgang. Blomstringen begynte allerede rundt 25. mai, svært tidlig, og 14 dager mot normalt. April var den varmeste måneden noensinne. Siebenschläfertag (syvsoverdagen) den 27. juni innledet en periode på syv uker med temperaturer tett opp mot 40 grader.

Vinstokkene i Baden er vant til varme og kanskje derfor klarte de fleste plantene seg heldigvis godt i tørken og den ekstreme varmen. Det var bare de unge vinplantene, som ikke har dype nok røtter, som måte vannes. Innhøstningen begynte i slutten av august. Det ble uvanlig kombinasjon av høy avkastning og kvalitet. Vinene er fyldige og fruktige med bra kraft og struktur.

Podkast 210. Tyskland på 50 minutter

Slik leser du etiketten på tyske viner og dette er de seks viktigste vinregionene i Tyskland.