Tilbake
FagpratVinÅrganger

Tyskland, årgang 2022

2022 var preget av tørke og varme. Det er dette som blir stående igjen som overskriften når årgangen oppsummeres.
202104_2 Tyskland.jpg

Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet

Aldri tidligere hadde man opplevd en slik tørke gjennom hele vekstsesongen. Ferdig tappet på flaske er likevel stilen overraskende.

Vinter og vår

Vinteren 2021/2022 var tørr i Tyskland. Vekstsesongen startet med lite nedbør, men vinteren var kjøligere enn mange av de tidligere varme årgangene. Med våren kom varmen, og temperaturen steg. Vinstokkene satte fart i april og bøndene frykter alltid faren for frost under slike vekstbetingelser. Men frostproblemene skulle de slippe dette året. I det hele tatt ble våren enkel og uproblematisk for vinbøndene. Det tørre været forhindret også sykdommer som ellers ofte kan prege denne tiden.

Sommer

Mai ble varm og veksten gikk raskt. 2022 skrev seg inn i rekordbøkene som den mest solrike sommeren noensinne i Tyskland. Etter mai fulgte en 6-8 uker lang solrik periode med lite til ingen nedbør. Et par unntak var Ahr, som fikk noe regn tidlig i sommermånedene og Baden som opplevde nedbør i august.

Tørken ble etter hvert påtakelig. Den setter en stopper for sykdom og gir friske og sunne druer. Problemet er at plantene etter hvert stopper veksten. Unge vinstokker med mindre utviklede rotsystemer sliter spesielt.

Også i vinmarksområder med lite toppjord var det spesielt krevende for druene. Mange vinbønder valgte å ta unge vinstokker ut av produksjon. Det er et tøft valg, men ble tatt der det var nødvendig for at de unge plantene skulle overleve. Eldre vinstokker derimot klarte seg overraskende bra. De hadde grønne blader gjennom hele vekstsesongen og leverte et hederlig kvantum mange steder.

Høst

Da høsten nærmet seg var det stor bekymring blant vinmakerne. Det hadde vært en tørr vinter, det var en tørr vår og det var en tørr sommer. En slik tørke var noe vinområdene i Europa ikke hadde sett før. Mangelen på vann kom ikke i perioder, men var tilstedeværende gjennom hele vekstsesongen. Det var også varmt, men det var ikke varmen som var et problem, det var mangelen på vann. Da kom endelig regnet. Mer regn enn de siste sju månedene, men det var bedre sent enn aldri.

Vanligvis tenker man seg en druemodning slik at det er sol og varme som gir økt modning. Vann derimot kan ofte tynne ut sukkerinnholdet og konsentrasjonen. I 2022 ble det motsatt. Med regnet restartet veksten i vinmarkene. Modningen og sukkerinnholdet i druene økte raskt. De tre siste ukene før innhøstningen ble været også kjøligere i Tyskland med kjølige netter. Det var med på å bevare syrenivået i druene.

I kjelleren

Druene som ble høstet var sunne og friske. De hadde gode sukkernivåer og middels syrenivåer. Aromatisk sett viste vinene seg raskt å være mer klassiske enn man forventet. Druene inneholdt generelt lite juice og kvantiteten er variabel.

Kvantiteten varierer også en del fra region til region. Det var særlig i Mosel at kvantiteten ble lav, mens Ahr, Baden og Saale-Unstrut hadde en stor vekst. Totalt sett ble det i Tyskland høstet ca 2 % mer enn snittet for de siste ti årene. Fasiten er at vinstokkene håndterte denne typen tørke mye bedre enn alle forventet.

I flaske

Stilmessig er vinene i årgang 2022 noe annerledes enn det været skulle tilsi. Frukten er ren og klar på grunn av lite sykdommer. Aromatisk sett gir vinene et overraskende kjølig inntrykk. Det er nok delte grunner til dette.

Delvis håndterte vinstokkene årgangen bedre enn fryktet og samtidig stoppet modningen opp på grunn av tørken. Både aromatisk modning, sukkermodning og modningen av fenolene stoppet opp.

Når veksten satte i gang igjen gikk det raskt med aromatisk modning og sukkernivå. Den fenolske modningen gikk derimot saktere. Vinene i 2022 kan derfor vise et lett undermodent fenolsk preg. Mange har derfor vært forsiktige når druene ble presset.

Syrenivåene i 2022 er tilstrekkelig til at vinene ofte fremstår som friske, selv om de målbare syrenivåene er moderate. Alkoholnivåene er ofte moderate siden sukkermodningen stoppet opp.