Tilbake
FagpratVinÅrganger

Tyskland, årgang 2015

2015 er av mange av de toneangivende vinanmelderne regnet som den beste årgangen noensinne i Tyskland. Vinene fremstår som både rike, presise og friske, noe som er en sjelden kombinasjon.
202104_2 Tyskland.jpg
Foto: Getty Images

Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet

Interessen for årgangen har da også vært ekstremt sterk, og umiddelbart etter at vinene ble tilgjengelige, oppstod utsolgtsituasjoner.

Importører som ikke hadde allokert vin hos produsentene sine tidlig, erfarte at det ikke lenger var tilgjengelig vin når vinene ble sluppet. Dette er en helt ny situasjon for tysk vin, og den reflekterer det nasjonale og internasjonale markedets interesse for 2015-årgangen.

Tørt og tidlig blomstring

Været i vekstperioden var tørt, med rekordhøye varmeperioder. En region som Franken opplevde det tørreste året på over 40 år, med minimalt med nedbør fra februar til august.

Våren og blomstringen kom tidlig i 2015. Mange fryktet frost som følge av den tidlige blomstringen, noe som kan skape store problemer. Frykten viste seg å bli ubegrunnet. Riktignok opplevde de nordlige regionene kalde netter i april, og Saale-Unstrut/Sachsen det samme i mai, men vinbøndene slapp unna frosten.

Så fulgte den varme tørre sommeren, med temperaturer godt over 40 grader i Baden, og der selv Sachsen opplevde 38,6 grader tidlig i august. Varmen kombinert med lite til ingen nedbør gav noe varmestress hos yngre vinstokker.

I Franken, som ble hardest rammet av tørken, ble det gitt tillatelse til å vanne. Nedbøren kom i siste halvdel av august. Det var i seneste laget, men regnet kom likevel beleilig. Regnet hadde også en kjølende effekt på vinmarkene, noe som var hardt tiltrengt.

På dette tidspunktet så mange for seg en tidlig høst, og mange fryktet at regnet kunne føre til råteproblemer. Igjen gikk det bra. Innen tiden for innhøstning kom, var regnet avløst av milde solfylte dager med kjølige netter. Det siste førte til at de godt modne druene beholdt friskheten og syrligheten.

I de fleste av Tysklands vinregioner ble det høstet perfekte druer, godt modne og med fin syrlighet. Også søtere varianter, med eller uten edelråte, kunne høstes rene og med god friskhet.

Rike viner med flott frukt

Årgangen preges av rike viner. Druene var friske og sunne og har resultert i vin med flott frukt. Årgangens rikhet favoriserer de noe kjøligere vinmarkene og vinregionene. Samtidig er vinbøndene i dag dyktige nok til å ta grep i varmere vinmarker for å treffe perfekt på modningen.

Tross sin rikdom fremstår mange av vinene som friske. De kjølige nettene like før innhøstningen fikk stor betydning for syrenivåene. Kombinasjonen av høy modning og friskhet gjør årgangen til noe helt spesielt. Noenlunde samme kombinasjon oppnådde man også i Tyskland med 2010-årgangen.

Sammenlignet med denne årgangen er 2015 langt mindre ekstrem. Der mange viner i 2010-årgangen kunne fremvise aromaer av både overmodning og grønne syrer, viste frukten i 2015 mer perfekt modning. Det betyr at selv vin i de lavere kvalitetskategoriene holder et meget høyt nivå i denne usedvanlige årgangen.

Sjelden har man sett en årgang som har gitt så høy kvalitet gjennom hele spekteret av kvalitetskategorier. De beste vinene, gitt at de har nok friskhet, vil få et langt liv.

Enorm etterspørsel

Kvantiteten i 2015 var to prosent lavere enn i 2014. De ca. 9 millioner hektoliter med vin som ble produsert i Tyskland tilsvarer omtrent det årlige gjennomsnittet for de siste ti årene. Bak tallene skjuler det seg store regionale forskjeller. Sachsen produserte 25 prosent mer vin enn i 2014, Mittelrhein 22 prosent mer. I Baden var det derimot en nedgang på 10 prosent. Generelt har 2015 gitt brukbar kvantitet.

2015 har også medført en markedsendring for tysk vin. Etterspørselen har vært helt enorm og mange topprodusenter solgte ut i det øyeblikket vinene ble gjort tilgjengelig. Forhandlere som ønsket vinene, ble tvunget til å allokere på et tidligere tidspunkt enn man hadde vært vant til. Vi har aldri opplevd en slik etterspørsel tidligere. Det skal bli interessant å se om denne interessen vil vedvare.

Les mer om tysk vin
 

Podkast 145. GG - Tysklands beste viner

Står det GG på en tysk vin, kan du regne med at det er noe av det ypperste produsenten lager.