Tilbake
Lær om øl Ølstiler

Årets juleøl

I mange år var juleøl ensbetydende med mørkt, undergjæret øl som minner om bokkøl. Altså øl brygget etter tysk tradisjon. Slik er det ikke lenger. Her kan du se en oversikt over årets juleøl og lære mer.
juleøl_artikkel.jpg
Foto: Getty images

Årets juleøl lanseres onsdag 3. november 2021. Juleøl lanseres i forbindelse med nyhetslanseringen i basis-, parti-, test-, bestillings- og tilleggsutvalet.

Produktene er tilgjengelig i butikk fra åpning om morgenen. På nett er produktene tilgjengelig fra kl 08:00.

Her er liste over årets juleøl i excel og pdf

Tradisjonelt og trendy juleøl

I mange år var juleøl ensbetydende med mørkt, undergjæret øl som minner om bokkøl. Altså øl brygget etter tysk tradisjon. Slik er det ikke lenger

Med alle de nye bryggeriene i Norge har det dukket opp masse overgjæret juleøl. Dette er øl som kan ha litt mer fruktighet og kompleksitet, men variasjonene kan være enorme.

Det lanseres stadig nye merker, og vi ser enorm økning i utvalget de seinere årene. Det er også mye større bredde i kategorien i dag. Nå kommer juleølet i alle stiler – som hveteøl, stout, bock og dobbelbokk, barley wine, red ale, IPA og dobbel IPA, dobbel, trippel, kvadruppel og mange flere.

Podkast 225 Lytterspørsmål - øl til julemat

Stefan synes vi snakker for lite om øl til mat, og det har han nok rett i. Derfor reiser vi kjerringa og vier 50 minutter til juleøl og øl til julemat.

Krydder eller ikke krydder?

Mange bryggerier benytter juletiden til å eksperimentere med ulike kryddere eller å lage intense og svært alkoholrike øl. Disse ølene smaker godt for seg selv eller til kaker og dessert. Det er tradisjonelle julekryddere som kanel, nellik, sitrusskall og kardemomme som gir ølet ekstra smak.

Krydring av juleølet er relativt nytt i Norge, men sees ofte i for eksempel Belgia, der du i sesongen også kan få kjøpt varmt, krydret øl som leder tankene til glühwein og gløgg. Krydringen er en omdiskutert trend, noen liker det, andre ønsker en renere ølsmak. 

Tørrere øl med friskhet – som pale ale, bitter eller surøl – er et bedre valg til ribbe og pinnekjøtt.

Julehumle

Humla suser i jula også. Selv om den tradisjonelle juleølstilen gjerne har moderat humlenivå, så er humlepreget øl som oser av furunål og tropisk frukt også populært.

Juleversjoner som kombinerer høyere alkohol og/eller litt mørkere preg med tydelig humle gjør både trendnisser og vanlige nisser fornøyd.

Juleøl og mat

Juleøl er ikke bare øl som skal passe til julematen. Tradisjonelt, sterkt, mørkt og søtt juleøl er ikke nødvendigvis det beste valget til disse rettene. Det passer vel så godt til julekaker, nøtter og annet juleknask – eller i et glass for seg selv foran peisen.

Tørrere øl med friskhet – som pale ale, bitter eller surøl – er et bedre valg til ribbe og pinnekjøtt.

Jula varer helt til påske! 

Tradisjonelt juleøl lagres som regel lenger enn annet øl før det slippes for salg, men det har også mye lenger holdbarhet. Noen synes juleølet smaker aller best til påske, og de sterkeste typene kan lagres i flere år. Anders Stueland anbefaler at du lagrer ølet stående, på et mørkt og svalt sted.

Visste du at…

  • Det har vært brygget juleøl i Norge i over 1500 år. Rituell øldrikking var en viktig del av den norrøne julefeiringen og ble ansett som så viktig at skikken levde videre også i kristen tid.
  • I Gulatingsloven står det at en bonde som ikke hadde brygget øl til jul på tre år kunne fratas gård og gods. 
  • Til juleølet skulle det brukes like mye malt som vekten av bonden og bondekona til sammen. Vekten gjenspeilet om gården hadde hatt et godt eller dårlig år. 
  • På primstaven var julen markert med et ølhorn vendt oppover 25. desember og et ølhorn vendt nedover 13. januar, da skulle ølet være drukket opp.
  • Til jul satte man ut grøt, lefse og juleøl til gårdsnissen.
  • Grunnen at juleølet tradisjonelt har vært ekstra sterkt, er at man brukte mer malt og det beste maltet i bryggingen av ølet til jul. Da får man mer stivelse og sukker, og høyere alkohol i det ferdig brygget. 
  • Under krigen ble juleøl forbudt, men på midten av 1950-tallet ble tradisjonen tatt opp igjen. 
  • I mange år kunne bryggeriene bare selge øl i sine nærliggende områder. Denne avtalen ble først opphevet i andre halvdel av 1980-tallet.

 Ta kontakt med kundesenteret vårt eller din nærmeste butikk for mer informasjon.