Tekst: Anne Enggrav
Oppskrift: Andreas Ingul
Først publisert i Vinbladet 2022-4
Et eksempel på grønn mat
Matfargene er en metode der vi deler all mat inn i fire hovedgrupper. Dette gjør det enklere å finne de gode koblingene mellom mat og drikke.
Denne retten representerer matfargen grønn. Slike retter er gjerne dominert av grønnsaker eller urter, men det kan også være fisk, skalldyr eller kjøtt med milde og ferske smaker.
Hva smaker fisketaco?
Denne retten domineres av det ferske og grønne. Sprø, rå kål, fersk, kremet guacamole og den syrlige urtedressingen preger retten mest. Selv om stekeskorpa fra den friterte fisken trekker smaken mot det brune, er ikke det den tydeligste smaken.
Smakene er milde og ferske, og det er ganske enkelt å sette vin til. Friske og slanke viner med fersk fruktighet forsterker det grønne og ferske preget i maten, og de trenger ikke å koste så mye.
Drikketips
Musserende vin
- Fruktig sekt fra Tyskland eller Østerrike
- Crémant fra Burgund
Hvitvin
- Viner på druen Sauvignon Blanc fra Loire, Frankrike
- Vin på druen Albarinho/Alvarinho fra Spania eller Portugal
- Vin på druen Riesling eller Grüner Veltliner er noe mindre aromatisk, men leverer på det syrlige og slanke
Øl
- Lys og mild lager fra Asia eller belgisk wit