Tilbake
Oppskrifter

Griseøresalat fra Thailand: oppskrift med drikketips

De nye anbefalingene sier at vi bør spise mindre kjøtt. Men hvis vi først spiser kjøtt, bør vi bruke hele dyret. Her får du oppskrifter og drikketips.
griseoresalat_av.jpg
Tommy Andresen

Først publisert i Vinbladet 2023-3
Oppskrift: Andreas Ingul
Drikketips: Anne Enggrav

Dei fleste ingrediensane du treng til denne oppskriften er ganske greie å finne, i alle fall om du bur i nærleiken av ein asiatisk matbutikk. Sjølv vanlege daglegvarekjeder har etter kvart eit brukbart utval.

Hva smaker thailandsk griseøresalat?

Griseørene er myke med en hard, sprø kjerne og smaker mildt av svinekjøtt. Salaten er ganske chilisterk og både syrlig, salt og aromatisk. Drikken skal overleve chilien og ha omtrent samme syrenivå som salaten.  

Drikketips 

En riesling feinherb har fruktighet som passer godt til de ferske aromaene i maten. Den har nok syre og en behagelig sødme som tar spissen av chilistyrken.  
Pet nat sider har også nok syre og litt restsødme som demper det sterke på en fin måte.   

Ølet cold IPA er en ganske ny variant av IPA, som framhever amerikansk aromatisk humle. Det aromatiske ølet blir litt dempet sammen med den aromatiske maten.  

Alkoholfri kombucha er både kompleks og syrlig og et fint krydder til maten. Sitronbrus av topp kvalitet er et fruktig og leskende valg. 
 

Thailandsk griseøresalat

5–6 porsjone
 
3 griseører 
1 liten agurk, uten skall og kjerner, snittet 
3 bird’s eye chili, finsnittet 
1 fedd hvitløk, finhakket 
1 dl fiskesaus 
10 cherrytomater, delt i fire 
saften av 3-4 lime  
30 g peanøtter, knust (kan sløyfes) 
2 stilker stangselleri, skrelt og snittet 
1 liten neve koriander, grovkuttet 
1 liten neve fersk mynte, hele blader 
1 liten neve thaibasilikum, hele blader 
1 liten rødløk, finsnittet 
2 liter vann 
1 dl eddik 
3 ss salt 
 
Kok opp vann med eddik og salt og ha i ørene. De skal trekke 25–30 minutter og fortsatt være litt faste. Ta dem ut av kokevannet og la dem kjøle seg ned før de finsnittes. Det skal være litt konsistens, og de skal derfor ikke kokes for lenge, men det er viktig at de kuttes i veldig tynne strimler. Bland opp salaten med alle ingrediensene 5–10 minutter før servering, og strø over peanøttene.  

Podkast 344. Drikke til hele dyret - Snute til hale

Vi får besøk av vår polkokk som har den filosofien at skal du drepe et dyr for å spise det, skal du også bruke hele dyret. Her får du noen tips for å øke både entusiasme og kunnskap rundt tilberedning av de mer uvanlige delene.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.