Tørket sopp er rik på umami
Dette er en klebrig, fet rett med preg av både sopp, kraft og lagret ost. Smaken av sopp er en helt egen aromagruppe som verken tilhører det ferske eller det tørkede, men ligger et sted imellom. Smakene er konsentrerte og dype kombinert med høstlige aromaer av sopptur og skogbunn. Det er også masse umami i denne retten. Da bør drikken også ha ekstra smaksintensitet.
Hva smaker godt til soppretter?
Gjæret drikke har aromaer som likner sopp og passer godt sammen med den. Både røde og hvite viner kan passe godt til soppretter. Soppen har en kjøttaktig konsistens som gjør at du godt kan bruke rødvin til. Rødvin med utviklet frukt, spesielt av druene Nebbiolo eller Pinot Noir, har ofte skogbunnaromaer som matcher soppen. Alders- og fatlagringspreg, eller fataroma, er eksempler på prosesser som gjør vinen eller drikken mer soppvennlig.
Raske drikketips
Rødvin
Vinstil: Utviklet og nyansert
- Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne av druen Pinot noir.
- Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
- Vin med lagringsaromaer i ung alder, som vin på druen Nebbiolo fra Piemonte.
Hvitvin
Vinstil: Utviklet og nyansert
- Vin som er syv til åtte år eller eldre, for eksempel hvit rioja eller vin på druen Chardonnay
- Slørvin (florvin) som sherry, vin jaune fra Jura i Frankrike eller tørr tokaji fra Ungarn
- Oransjevin
Les om vinstilene for hvitvin
Hva er oransjevin?
Øl og Sider
- Sider med gjæringspreg, som en fransk eller engelsk
- Brown Ale
- Norsk kveik-øl
Alkoholfritt
- Alkoholfri håndverkssider
- Kombucha eller andre te-drikker