Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til taco

Tacofredag er blitt en del av norsk matkultur. Vinmonopolets eksperter og butikkansatte har funnet vinene som passer til

drikke-til-taco AV.jpg

Tacofredag er blitt en del av norsk matkultur. 12,6% av alle nordmenn spiser taco til middag på fredag ifølge tall fra Ipsos (Middagsdagboken 2017). Det er mye. Allikevel er det en rett som er enda mer populær på fredager: gode, gamle pizza.  Faktisk er pizza den retten som flest spiser uansett hvilken ukedag vi måler. Våre drikketips til pizza finner du her

 

Tex-Mex 

Det høres kanskje rart ut, men Mexico har en lang vinhistorie. Faktisk er det eldste kjente vingården i Nord-Amerika lokalisert i Coahuila, Mexico, etablert i 1597. Men fredagstacoen er ikke mexicansk. Det er en rett som kom til Norge for første gang i 1965 da Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon importerte matvarer som amerikanske oljearbeidere hadde behov for.

Det var først på 90-tallet at importen og salget av tacoprodukter virkelig skøyt fart. Salget av matvarer til taco eller med tacosmak ser bare ut til å øke. I flere år har det blitt spådd at vi har nådd toppen av tacofjellet, men salget øker fortsatt.

 

Krydder & grønt

Det er spesielt to ting som utgjør smaken av taco. Det ene er kryddermiksen på kjøttdeigen. Den er ofte veldig salt, og preget av varme krydder og noe umami. Det stjeler en del frukt i vinen og demper friskheten. Den andre viktige egenskapen til taco er de ferske og rå grønnsakene.

Vi vil jo ikke at vinen skal dekke over smaken av det ferske, og det er noe av grunnen til at hvitvin er vår fremste anbefaling til taco. Rødvin går selvfølgelig også an hvis noen helst vil ha det, men en hvitvin slipper lettere gjennom smaken av salaten og grønnsakene i tillegg til at det er godt med friskheten som hvitvin ofte har.

Blir drikken for spinkel, forsvinner den bak maten. Samtidig tar sterke smaker knekken på fine nyanser. De aller flotteste vinene kan du heller spare til en annen anledning

 

Vinstilene

Vinmonopolets eksperter og butikkansatte har faktisk testet ut mye forskjellig type vin til taco. Våren 2019 hadde vi en landsomspennende smaking nettopp med temaet drikke til fredagskos.Her er en oversikt over hvordan de ulike vinstilene oppfører seg sammen med taco.

 

Hvitvin til taco

Lett og frisk: Syrlig og leskende. Ren sitrusfrukt, men kanskje litt hardt?

Saftig og friskt: Mer frukt. Friskt uten å være for stramt. 

Fet og floral: Aromatisk. Vinen pakker inn smakene fra maten i aroma og munnfølelse på en god måte.

Fat og frukt: Rikt, raust og varmt. Det ferske i maten passer til krydder og nøtter fra fatpreget. 

Utviklet og nyansert: Ganske aromatisk. Vinen tar litt for mye plass, og er for ulikt fra maten. 

Tips! Frisk og saftig hvitvin med solid fruktighet passer fint. Prøv for eksempel en italiensk vin av druetypen Vermentino, Torrontes eller Semillon fra Argentina, Chenin Blanc fra Loire, Alvarinho fra portugal, Riesling fra Østerrike eventuelt en tysk Riesling med litt restsødme hvis du er ekstra glad i chili. 

 

Rødvin til taco

Frisk og fruktig: Leskende og god friskhet til maten. Mer snerp.

Fast og fruktig: Det blir for mye snerp, og aromaene i maten skiller seg for mye fra de i vinen.

Fyldig og saftig: For dominerende rødvinsaromaer og for mye snerp.

Krydret og sødmefull: Vinen taper seg. Fruktsødmen blir liggende utenpå.

Utviklet og nyansert: To forskjellige verdener. De utviklede aromaene i vinen er for fjernt fra alt det ferske i maten.

Tips! Rødvin er ikke førstevalget, siden tannin kan virke tråere sammen med sterk mat. Vil du ha rødvin, passer en lett, fruktig vin med lite tannin best. Prøv for eksempel en Gamay fra Frankrike, en italiensk Barbera eller en frisk og fruktig rødvin fra Rias Baixas i Nord-Spania. Server gjerne rødvinen avkjølt.

 

Det viktigste er selvfølgelig å finne en vin du selv liker, men basert på våre smakinger vil vi anbefale en hvitvin fra vinstilen Saftig og frisk. Det er et sikkert valg.

 

Øl

I undersøkelsen fra Ipsos oppgir flere at de drikker øl enn vin til taco, det er forståelig, da det er friskt og leskende. Det vanligste er nok pils/lager, men prøv gjerne en pale ale, saison eller blonde. Det passer godt til krydret mat

 

Alkoholfrit

Sitronlimonade, eplemost eller alkoholfritt lyst øl

Miljøsmart-emballasje_web_png.png

Miljøsmart emballasje

Innenfor mange varetyper finner du miljøsmarte alternativer i form av aluminiumsboks, lettglass eller plastflaske