Sider til fårikål

September er tid for epler og fårikål. Og gjerne sammen. Ekte sider smaker godt til gryta, er kortreist og hører høsten til.

Ekte eplesider lages av gjæret eplemost, og både de norske, engelske og franske passer til fårikål. Smaken av friske epler, epleskall og bakte epler, med hint av krydder og urter, går veldig godt til en høstlig fårikålgryte. 

Musserende vin til fårikål - en ny klassiker

Champagne kan virke som et unødvendig fancy valg til en så enkel og rimelig rett. Men champagne eller annen musserende vin med lagringspreg, passer veldig godt til fårikål.

Kompleksiteten og nyansene i champagnen forsvinner ikke. Vinen har smakskonsentrasjon og lagringspreg som gir en nydelig aromamatch. Champagne har også mer enn nok av forfriskende syre, som nesten alltid er avgjørende for en god mat og drikkekombinasjon.

Hvitvin eller oransjevin

Vi kan anbefale hvitvin fra Tyskland eller Østerrike på druene Riesling eller Grüner veltliner. Disse vinene har smakskonsentrasjon og fine aromaer av eple og urter som kompletterer fårikålen.

Hvis du er mest fan av tredjedags fårikål og ønsker å forsterke det innkokte, intense preget, så velg heller en lagret hvitvin, som Rioja reserva eller Gran reserva.

Hvitvin med florpreg eller hvitvin med skallkontakt, såkalt oransjevin, er et spennende valg. 

Les mer om oransjevin 

Rødvin

Vil du ha rødvin til fårikålen så velg en rødvin med hvitvinsegenskaper; ta noe med fruktighet og friskhet, som en Barbera eller Pinot Noir.

Hvis du elsker den godt innkokte fårikålen så går du heller for en utviklet og lagret rødvin som en Rioja Reserva eller Gran Reserva. Dette er viner med «høstlige og brune» aromaer som matcher den intense fårikålsmaken.

Øl

Vil du ha øl til nasjonalretten så er det nesten bare å ta den øltypen du foretrekker. Her er det mye som passer, men noen ting kan det likevel være verdt å tenke på.

Humlebitterheten i ølet dempes ikke spesielt mye i møtet med fårikål. Så hvis du ikke er veldig glad i IPA og bitterhet, kan du velge noen av de andre øltypene med moderat bitterhet, som en Pale Ale, Brown Ale eller belgisk dubbel.

Surøl, som geuze, er ølets champagne. Det har høy leskende friskhet, og lagringsaromaer som harmonerer godt med retten. Hvete-øl derimot, med sin fruktighet og utpregede esterpreg, funker ikke så bra. 

Alkoholfri øl og eplemost

Eplemost passer veldig godt til fårikål. Det samme gjør alkoholfritt øl.

Tips fra polkokken

Er du lei av fårikål på dag tre? En god fårikålkraft blir en nydelig base for ramen, en tradsjonell japansk nuddelsuppe. Sil av kraften og kok opp med soyasaus og shitakesopp. Tilsett kjøttrestene og nudler.

Visste du forresten at den siste torsdagen i september er fårikålens dag?

Podkast 66 Drikke til fårikål

Hvitvin går til det meste, men gjelder det også fårikål? Rødvin og lam må vel gå sammen som hånd i hanske?