Tilbake
Drikke til mat

Drikke til asiatisk ribbe

Saftig svinekjøtt, glaze med asiatiske smaker, servert med friske grønnsaker. Utradisjonell ribbe, men minst like god som klassikeren! Hva kreves av drikken til?
Tallerken med ribbe i biter med soyaglaze og ferske grønnsaker
Foto: Per Gunnar Fordal / Matprat.no

Aromatisk, salt, syrlig og sterkt

Svineribbe er en anvendelig stykningsdel og brukes over hele verden, i italiensk porchetta, amerikanske spareribs og kinesisk sursøt svin for å nevne noe. Den norske julevarianten er fet og sødmefull. Da kan en asiatisk variant med intense smaker av ingefær, lime, koriander, hvitløk, chili og soya være et friskt innslag i de litt tunge julesmakene.

Hva er godt å drikke til ribbe med asiatiske smaker?

Syre og aroma er de viktigste elementene å ta hensyn til når du skal velge drikke til denne retten. Syren i maten gjør at drikken bør ha godt med friskhet så den ikke virker slapp. Samtidig demper de aromatiske rettene fruktigheten i vin. Derfor er det lurt å velge viner som er tydelig fruktige og aromatiske

Sødme i drikken demper chilien litt. Selv om du liker at munnen står i brann, kan det være godt å la munnen få en pause hvis chilivarmen bygger seg opp.

Drikketips

Hvitvin 

  • Vin på druen Riesling med litt sødme fra Tyskland
  • Vin på druen Pinot Gris med litt sødme fra Alsace
  • Hvitvin eller oransjevin på aromatiske druer som Gewürztraminer eller Torrontés

Øl og sider

  • NEIPA med lite bitterhet
  • Saison eller farmhouse ale
  • Belgisk klosterøl av typen dubbel passer godt til soyaglaze med dype krydderaromaer
  • Fruktig norsk sider med litt sødme

Alkoholfritt

  • Fruktig eplemost
  • Musserende te eller kombucha 
  • Alkoholfri IPA/NEIPA