Smaken av hane og vin

Coq au vin er en fransk klassiker som aldri blir feil. Retten inneholder grønnsaker, kjøtt og vin som har fått godgjort seg i gryta. Det smaker karamellisert, søtt, krydret og samtidig litt friskt.

Hane er ikke lett å få tak i, og du kan fint bruke høne eller kylling i stedet. Det finnes også en «hvit» variant av denne retten. Coq au Riesling er en klassiker fra Alsace i Frankrike.

Samme vin i gryta som i glasset?

De fleste bruker rødvin til coq au vin, men det er en myte at du må velge samme vin i gryta som den du skal drikke til. Velg heller noe i samme stil; har du en fyldig vin i gryta så drikk en fyldig vin til - gjerne på samme druetype.

Hvilken vin passer i coq au vin?

Det lages coq au vin over hele Frankrike, og da bruker de den lokale vinen. Det er likevel noen klassikere, og det er Pinot noir fra Burgund eller en vin fra Sør-Rhône.

Drikketips

Rødvin

Vinstil: frisk og fruktig eller fyldig og saftig

  • Vin på druen Pinot noir fra Burgund
  • Vin på druene Syrah, Grenache og Mourvedre fra Sør-Rhône
  • Vin fra Dão i Portugal

Les om vinstilene for rødvin

Øl og Sider

  • Brown Ale
  • Porter
  • Brunt surøl

Alkoholfritt

  • Mellommørkt alkoholfritt øl
  • Eplemost med blåbær eller aronia
  • Alkoholfri rødvin