Tilbake
Drikke til mat

Drikke til and med appelsinsaus

Andebryst er populær festmat, både til jul og ellers. And og appelsin er gode venner og en klassisk smakskombinasjon, men det er krevende å sette vin til
andebryst-appelsinsaus-hovedrett1-festmeny-vinbladet-4-2020-av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Appelsinsausen dominerer drikkevalget  

I denne retten er det sausen som har mest å si for drikkevalget. Den tydelige appelsinsmaken og den innkokte kraften kan være krevende for vinen. Den må ha en sterk ryggrad, eller konsentrasjon som det heter på vinspråket.  

Hvitvin

Hvitvin er det beste valget for å framheve sausen. Riesling er kjent for å gi viner med klar og fokusert fruktighet. Det passer godt til den fruktige sausen, men enda mer spennende er det å velge en hvitvin som har noe mer enn fruktighet å spille på. 

  • Vin på druen Riesling Pfalz i Tyskland, gjerne med itt utvikling
  • Hvitvin fra Bordeaux med fatpreg
  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt

Rødvin

Rødvin er godt til andebryst, men velger du det, må du også akseptere at sausen kommer i andre rekke. Et hederlig unntak er utviklet rødvin. En vin som har modnet i sju-åtte år eller gjerne mer, har mistet det helt ferske preget og spiller på lag med både andekjøttet og sausen.  

  • Vin på druen Pinot noir fra California, USA
  • Utviklet pinot noir fra Burgund, Frankrike
  • Utviklet vin fra Bordeaux, Frankrike

Alkoholfritt

  • En blanding av ingefærøl og limonade er både leskende og spennende.
  • En fyldig eplemost 
  • Alkoholfritt øl som er smaksatt med frukt.  

Her er polkokkens egen oppskrift på appelsinsaus fra Vinbladet 2022-4