Først publisert i Vinbladet 2020-4
Kokk: Andreas Ingul

Se forslag til hvitvin, rødvin og alkoholfritt som passer til and i appelsinsaus

Det går an å servere denne sausen til svinefilet eller noe helt annet, men and er den klassiske retten. 

Appelsinsaus

Til 4 personer trenger du: 

1 appelsin, finrevet skall og saften
2 fedd hvitløk
2 ss honning
4 dl god kyllingkraft
1,5 dl hvitvin
1 sitron
3 ss olivenolje
2 sjalottløk
100 g smør
salt og pepper

I tillegg trenger du ca. 200 gr andebryst til hver, og poteter og grønnsaker etter eget ønske.

Slik gjør du 

Finhakk sjalottløk i små terninger og fres i 1 ss olivenolje til den blir blank. Hell over hvitvin, og reduser til nesten all væsken er kokt inn. Tilsett kraft og gi sausen et oppkok. Hell i appelsinsaften, honningen og det finrevne skallet, og kok sausen i 15–20 minutter til den tykner litt. 

Sett sausen til side mens du steker anda.

Ha stekesjyen i sausen. Gi sausen et oppkok før servering, og smak til med salt og sitronsaft. Pisk inn terninger med smør til du får en glatt konsistens.  

Server med rosastekt andebryst og gjerne råstekte potetskiver og dampede aspargesbønner.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør. Oppskriften laget han for Smakesmia, en felles temasmaking for alle landets vinmonopolbutikker.