Tilbake
FagpratVinVinland og områder

Vin fra California

Hvis California var eget land så ville det vært det 4. største vinproduserende landet i verden. Vinene herfra er gode, og de smaker mer enn solskinn.
napa valley california usa av.jpg
Foto: Getty images

Sjokket i Paris

The Judgement of Paris i 1976, var det store gjennombruddet for californisk vin. Den gang var det et sjokk i vinverden at det kunne komme vin fra et annet sted i verden som var bedre enn de snobbete franske.

Det var den legendariske vinhandleren og senere vinjournalisten Stephen Spurrier som arrangerte blindsmakingen med ti røde og ti hvite viner. Og det var noen av Frankrikes beste vindommere som bedømte vinene.

Skandalen var et faktum da det var californisk vin som vant begge klassene.

I 2006, som et tjueårsjubileum, ble smakingen gjentatt. Og igjen var det vin fra California som ble utropt som best. Både for rød og hvit.

Gullrush og altervin

Californiske viner dukket ikke plutselig opp den dagen i 1976. Det har vært dyrket vin i California helt siden spanjolene plantet de første vinstokkene en gang på 1700 tallet. 

Med det store gullrushet på midten av 1800 tallet, ble det også fart på vinindustrien. Med alle de nye innflytterne og bosetningene, kom også kravet om vin. De første vingårdene ble dannet i det nordlige California, i områdene Sonoma og Napa.

I 1857 så kom den første vinen fra Sonoma. Og et par etter, i 1859 kom den første vinen fra Napa County. Så gikk det slag i slag. Vingårdene poppet opp i samme tempo som dagens mikrobryggerier. 

Kinesiske kjellermestere

Alt dette var mulig på grunn av den kinesiske arbeidskraften. Kineserne fikk ikke lov til å eie land, men de var fremragende arbeidskraft. Det var kinesere som plantet markene, som grov ut kjellerne, høstet druene og etter hvert var de også kjellermesterne. Og det helt fram til 1890 da loven ”Chinese Exclusion Act” ble vedtatt. Den forbød kineserne å arbeide og grensene ble stengt.

Dette påvirket ikke bare det kinesiske samfunnet i California, men stort sett hele vindustrien som ble satt kraftig tilbake. En rekke av vinprodusenter gikk konkurs.

Og det ble ikke bedre da alkoholforbudet kom 1919. De gjenværende vingårdene ble tvunget til å rykke opp vinstokkene sine og kjellerne ble destruert. Noen klarte å overleve ved å legge om produksjonen til druejuice og andre holdt det gående ved å lage altervin. Da forbudet ble opphevet, var det bare 140 vinprodusenter igjen.

Produsentene slet ikke mindre under depresjonstiden og 2. verdenskrig. Da soldatene returnerte fra Europa etter krigen, brakte de med seg et europeisk levesett, og vindrikking fikk status som noe snobbete moderne, for en kulturelt interessert overklasse. Fortsatt er daglig vindrikking mest for de spesielt interesserte.

På begynnelsen av 1960-tallet var kun 120 ha med Chardonnay som var plantet i California. Etter sjokksmakingen i 1976 økte interessen. I år 2000 var Chardonnay den mest plantede druen i California.

Kokos og vanilje

For mange amerikanere er Cabernet Sauvignon og Chardonnay nesten blitt synonymer for rødvin og hvitvin. Faktisk dyrkes det mer Chardonnay i California enn i hele Frankrike.

I tillegg til disse to hoveddruene er regionen kjent for røde viner laget av Zinfandel, Merlot, Syrah og Pinot Noir. Lenge har vinstilen i regionen vært lite variert. Høy modning med påfølgende høy alkoholprosent, sødmefull frukt og moden tannin har vært typisk. Utstrakt bruk av amerikanske eikefat har gitt tydelige aromaer av vanilje og kokos.

Nye tider

Som kjent er alt litt større i USA enn andre steder. Etter krigen var det ikke nok at vinene skulle lagres på eikefat - de skulle ha en smak som var ekstra stor og et alkoholinnhold som var ekstra høyt. Slik fikk vi monstervinene fra California som amerikanerne selv elsker, men som europeerne fnyser av.

Nye satsinger på vin i kjøligere stil har gitt suksess både på hjemmemarkedet og i resten av verden.

Drue eller opprinnelse

Fremdeles er det druenavn og ikke geografi som gjelder, selv om vinene i stadig større grad merkes med navnet på vinmarken. USA har et system for geografisk inndeling av vinregioner (AVA – American Viticultural Area) inspirert av den franske vinloven, men det er lite brukt. Ofte brukes heller et lokalområde – county – enn det offisielle AVA-området på etiketten.

Områdene

Napa Valley

Rett nord for San Francisco og øst for Sonoma ligger Napa eller Napa Valley AVA som er en av USAs mest kjente og beste vindistrikter. Klimaet er generelt litt varmere enn i Sonoma. Dalen er kjøligst i sør ved San Francisco Bay og varmere i nord der avstanden til sjøen er større. 

Napa Valley har noen av de dyreste vinmarkene i verden, sammen med Burgund. Det er en region med stor variasjon i klima og kan dyrke kvalitetsvin fra flere ulike druesorter. 

Central Coast

Dette er en stor AVA som starter sør for San Francisco og går hele veien ned til Santa Barbra. Den inkluderer hel 40 AVAs, blant annet Paso Robles, Santa Cruz Mountains, Monterey, og Santa Barbara. Som helhet er regionen mest kjent for Chardonnay, Pinot Noir og Syrah.

Paso Robles

Paso Robles er mest kjent for sine "Rhône"-viner. De beste produsentene kontrollerer modenheten og potensiell alkohol så ikke vinene blir ubalanserte. Mange lager viner som fremstår som tradisjonelle produkter fra sør-Rhône med god kompleksitet og konsentrasjon.

USA California.jpg