Pilene peker oppover

Fra forbudstiden og til nå har utviklingen i den amerikanske vinverdenen gått i et rasende tempo, og det ser ikke ut til å stoppe ennå. Nå produseres det vin i hver eneste stat, selv om ikke alle statene dyrker egne druer. USA er blitt en av de aller største produsentene av vin i verden. Vinkonsumet i landet er økende, og det samme er kvaliteten på vinene herfra.

Mest i vest

Den klart største andelen av vin kommer fra stillehavskysten, og da spesielt California. Også Washington og Oregon i nordvest har utmerket seg som gode leverandører av kvalitetsvin.

På østkysten er det New York og etter hvert Virginia og Michigan som er de viktigste statene.

Bedre enn originalen?

Rike viner med moden frukt og høy alkoholprosent etter mal fra rødviner i Bordeaux og hvitviner i Burgund [LINK] satte California på vinkartet. En berømt blindsmaking i Paris i 1976 der franske vinkjennere rangerte de amerikanske vinene på topp, over sine egne prestisjeviner, markerte de amerikanske vinenes inntog i vinens eliteserie.

Mer lavmælte viner

Amerikansk vin har lenge vært kjent for viner med høy alkoholprosent, stor fylde og veldig moden frukt laget på få druetyper. Nå må dette bildet nyanseres. De nye trendene handler om å bruke flere og mindre kjente druetyper, kjøligere klima, lavere alkohol og mer forsiktig fatbruk.

Navn på etiketten

I Europa er det vanlig å gi vinen navn etter hvor druene er dyrket, mens i USA er det vanligere å kalle vinen det samme som den viktigste druetypen som er brukt. For å kalle en vin en chardonnay må det være minst 75 prosent Chardonnay i vinen.

Drue eller opprinnelse

Fremdeles er det druenavn og ikke geografi som gjelder, selv om vinene i stadig større grad merkes med navnet på vinmarken. USA har et system for geografisk inndeling av vinregioner (AVA – American Viticultural Area) inspirert av den franske vinloven, men det er lite brukt. Ofte brukes heller et lokalområde – county (kan sammenliknes med norsk fylke eller kommune) – enn det offisielle AVA-området på etiketten.

Tips!

Pinot Noir fra USA er kommet for å bli. Prøv en fra Oregon eller Anderson Valley i California!

USA Nordamerika.jpg

California

Stor klimatisk variasjon

Den vinproduserende delen av California sprer seg langs en 960 km lang strekning langs nesten hele staten, fra kysten via dalene og inn i Sierra Nevada-fjellene. De klimatiske forholdene kan best beskrives som komplekse. Møtet mellom varmt innlandsklima og kalde vinder fra Stillehavet gir tung tåke som preger klimaet. Mer enn høyde over havet er druemodningen avhengig av hvordan vinmarkene ligger i forhold til hav og fjell.

Druer og viner

For mange amerikanere er Cabernet Sauvignon og Chardonnay nesten blitt synonymer for rødvin og hvitvin. Faktisk dyrkes det mer Chardonnay i California enn i hele Frankrike. I tillegg til disse to hoveddruene er regionen kjent for røde viner laget av Zinfandel, Merlot, Syrah og Pinot Noir. Lenge har vinstilen i regionen vært lite variert. Høy modning med påfølgende høy alkoholprosent, sødmefull frukt og moden tannin har vært typisk. Utstrakt bruk av amerikanske eikefat har gitt tydelige aromaer av vanilje og kokos.

Nye tider

Nye satsinger på vin i kjøligere stil har gitt suksess både på hjemmemarkedet og i resten av verden. Pinot Noir er etablert som en kvalitetsdrue. Nysgjerrigheten på de ukjente druesortene er også en del av det nye California. Tinta Cão, Trousseau Gris, Ribolla Gialla og Colombard er eksempler på noen av de mer eksperimentelle druene.

Les mer om California her

Oregon

Da den kontinentale jernbanen stod ferdig, kom mange europeiske nybyggere til staten og de første vinmarkene ble plantet i Oregon i 1847. Etter at forbudstiden mer eller mindre tok knekken på vinindustrien kom ikke vinproduksjonen i Oregon på beina igjen før på 1960-70 tallet.  I dag har Oregon over 450 vinprodusenter og over 300 vingårder.

Druer og klima

Oregon har maktet det California har ansett som nesten umulig å skape: en illusjon om at man drikker en fin rød burgunder. Oregon er mest kjent for vin på Pinot Noir som er mest plantede drue. Den nest mest plantede druen er  Chardonnay, men er i ferd med å bli forbigått av Pinot gris.

Oregon er stolte av å være svært ulik California. deler av staten er også ulik Washington i nord. Mens somrene i Willamette valley er langt kjøligere og solrike enn California er også vintrene betydelig mildere enn i Washington. 

Stillehavets påvirkning merkes i Oregon, særlig i Willamette valley, der det er åpninger i Coast Rangeslik at kjølige somrer og fuktige høstmåneder er en større trussel enn vinterfrost.

Underområder

Oregon har flere store underområder som grovt kan deles inn i fem regioner: Colombia Valley, Willamette Valley, Snake River Valley, Umpqua Valley og Rogue Valley.

Tips!

Se etter Pinot Noir og Chardonnay fra Dundee Hills og Syrah fra Walla Walla

Podkast 108. Vin fra Oregon på ti minutter

Lytter Stian har forelsket seg i vin fra den amerikanske delstaten Oregon, og vil gjerne høre mer om vinene og områdene nord for California.

Washington

Merlot og Cabernet Sauvignon er dominerende i regionen, men halvparten av produksjonen er hvitvin. Chardonnay og Riesling er vanlige, med noe mindre kvanta av Sauvignon Blanc og Gewürztraminer.

Washington har et identitetsproblem. California er synonymt med Napa Cabernet, Oregon er definert av Pinot Noir, mens New Yorks  Finger Lakes er kjent for Riesling. Hva er egentlig Washington? Forbrukerne er forvirret, for det er langt unna Washington DC (District of Colombia), statens største AVA er Colombia Valley for å gjøre det litt vanskeligere, som de forøvrig deler med Oregon.

Vinområdene i Washington befinner seg i statens innland, i de tørre områdene som dreneres av Colombia River. Regionen er preget av kontinentalt og kaldt klima, og det er fare for alvorlige frostskader på druestokkene når temperaturene kommer helt ned i -20 grader.

New York

New York er USAs tredje viktigste vindyrkingsstat, selv om mesteparten av druene er hybrider og Labruscadruer som går til juice og gelé. I likhet med Ontario på den andre siden av grensen er New York State travelt opptatt med å gjenreise sitt omdømme som en seriøs vinprodusent. Nesten all ny beplantning er nå vitis vinifeira.

Områder

Long Island, som har tydelig påvirkning av atlanterhavet er New Yorks svar på Bordeaux, både med sitt maritime klima, men også på grunn av vinenes tiltalende og forfriskende struktur. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc og Merlot er de viktigste druene. 

Finger Lakes ligger fem timer med bil nord-vest for New York City og var lenge dominert av hybrider. På 1950- og 60-tallet ble det forsøkt med vitis vinifeira-sorter som modner tidlig som Riesling, det har vist seg å være en formidabel suksess. Foruten lagringsdyktig riesling lages det også gewürztraminer, rødvin på Cabernet Franc, musserende vin og ice wine.

Niagara Escarpment. Niagara Falls er kanskje best kjent som turimagnet, men denne nye vinregionen har brukt Ontario i Canada på andre siden som modell for å lage like gode ice wine på hybriden Vidal Blanc.