Cabernet Franc er en drue som skyter knopp og modnes tidlig. Den trives godt i kjølig klima som bringer frem en saftig fruktighet og fin fasthet. Cabernet Franc er en meget viktig blandingsdrue i Bordeaux, der den sammen med Merlot og Cabernet Sauvignon står for noen av verdens mest ettertraktede viner.

Men nå er det Cabernet Franc som skal få skinne. Og hvis det er ett område som vi kan fremheve for Cabernet Franc, så er det Loiredalen i Frankrike. Druen trives veldig godt i Saumur-Champigny og Chinon, altså den sentrale delen av Loiredalen. Her lages også flotte musserende roséviner på druen.

Cabernet Franc er foreldre-druen til Cabernet Sauvignon, Merlot og Carmenere. I kjølig klima, som Loire, får man syrlige røde og mørke bær, kjølig frukt og svale urter. Utenfor Frankrike gjør Cabernet Franc det også veldig godt i kjølige områder i Sør-Afrika og Argentina.

I varmere områder som Bolgheri i Toscana og California finner man aromaer som nærmer seg søte jordbær og noe tørket frukt. En «knagg» mange har på druen fra kjølig klima er aromaer av grønn paprika, i varmere klima finner man også paprika, men da gjerne noe søtere og mer mot bakt rød paprika.

Typiske vinstiler: Fast og fruktig eller utviklet og nyansert

Drueleksikon