Selv om Riesling er det nærmeste vi kommer en nasjonaldrue her i lander, sliter fremdeles de halvtørre variantene med et dårlig rykte. Dessverre er det mange som derfor ikke får oppleve nerven i en syrlig og halvtørr Riesling fra Moseldalen – noen av de mest energiske og uttrykksfulle vinene som finnes.

 

Mosel

I Mosel finnes noe av de mest ekstreme vinmarkene i verden. Landskapet er så bratt at det ikke er uvanlig å bruke sikring og klatreseler når man skal jobbe i vinmarken. Den bratteste vinmarka i Mosel (og Europa) er Calmont i byen Bremm som har hele 68⁰ helning.

Lenge har Mosel vært blant de nordligste vinregionene, og klimaet betegnes fremdeles som marginalt for vinproduksjon. Selv om klimaet har blitt varmere spiller fremdeles været en stor rolle i vinmakingen, og årgangsforskjellene kan være store.

Regionen er kjent for sitt steinete og veldrenerte jordsmonn med mye skifer. På kalde dager kan skiferen magasinere etterlengtet varme, og bidrar til å modne druene.

Vinmarkene ligger langs elva Mosel som kommer fra Frankrike og møter Rhinen i nord, og sideelvene Saar og Ruwer. Frem til august 2007 ble området kalt Mosel-Saar-Ruwer, men nå er navnet forkortet til Mosel.

Podkast 28 Riesling - bli kjent med druen

Vi ser nærmere på nordmenns nye favoritt til hverdag og fest, til både sushi og julemat: Riesling.

Vinstilene – Mer og mindre sødme og syre

Det finnes tørre Moselviner, og med klimaendringene er det stadig kortere mellom de gode variantene. Men det som har gjort vin fra Mosel berømt, kostbar og ettertraktet er den perfekte miksen av syre, sødme og klokkeklar frukt.

Sødmen i vinene kommer fra druene. De søteste vinene er laget på de mest modne druene. De minst modne druene er de med mest syre.

Kabinett

Den tradisjonelle tyske vinloven fra 1971 deler kvalitetsvin inn i seks nivåer, såkalte prädikater. Inndelingen handler stort sett om modning, eller med andre ord, hvor mye sukker som finnes i druene.

Kabinett er det første nivået. Det er vin laget på de druene som høstes tidligst, og på grunn av veldig høy syre har de som regel restsødme. Gjæringen stoppes så tidlig at alkoholnivåene er ganske lave. Sødmen skjuler seg bak den høye syren og vinen er lett i kroppen med mye aromaer av blomster, urter, moden frukt, sitrus, honning, røyk.

Feinherb

Feinherb er et uoffisielt begrep som beskriver at en vin ikke er tørr. Det erstatter ofte det mindre populære begrepet halbtrocken, og har gjerne 15 -25 g/l restsødme. En vin kan være både kabinett og spätlese feinherb, eller bare en feinherb uten noe prädikat.

 

Årganger

2018

Nå i mars 2020 lanserer vi viner fra 2018. Det er en varm årgang. Den gir modne og rike viner, og åpner for flere stilretninger.  De som høstet tidlig, fikk til den livlige og lekne stilen som vi forbinder med kabinett fra Mosel. Det er ikke uvanlig med litt søtere og mindre friske kabinetter fra denne årgangen.

 

Hva skal vi bruke det til?

Høy syre, litt sødme og frukt i bøtter og spann er egenskaper som trykker på alle knappene på en gang. Det er en flott vin å bruke til mat. Den klassiske kombinasjonen er til asiatisk mat, gjerne med tydelig varme fra chili. Men også til fet fisk som røkelaks eller gravlaks passer det godt med kabinett. Sushi, ceviche, salater, fersk chevre, bacon og salte snacks er også gode bruksområder.

 

Lytt til vår podcast

Riesling - bli kjent med druen

Tysk hvitvin med sødme - hva kan vi bruke dem til?

 

Podkast 50 Tysk hvitvin med sødme

Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein er betegnelser du støter på i denne episoden.