Tilbake
Oppskrifter

Eton mess: oppskrift med drikketips

Denne desserten serveres ved den årlige cricketkampen på Eton College i England. Den blir ekstra flott med nyplukkede bær og blomster.
eton mess vinbladet av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Eton mess er en tradisjonell engelsk dessert fra en kostskole hvor rot antagelig ikke er godkjent utover dessertskålen – men her er det deilig knust marengs, pisket krem og jordbær i skjønn forening.

Drikke til Eton mess

Denne desserten er frisk og passe søt, med saftig, kremet og sprø munnfølelse. 

  • Musserende rabarbra- eller bringebærlimonade har både friskhet og sødme, akkurat som desserten. Boblene understreker det sprø i desserten, og rabarbra er som skapt for jordbær. 
  • De samme kvalititene finner du i Moscato d'Asti, en perlende og søt vin fra Piemonte
  • Mjød er en spennende drikk til denne desserten. Velg gjerne en type med litt sødme. Mjød tilsatt røde bær forlenger smaken av jordbærene. 

Eton mess med pikekyss

Ingredienser

4 eggehviter
300 g sukker
(eller kjøp ferdige pikekyss)

1 kurv jordbær, renset og delt i fire
1 kurv bringebær
1 vaniljestang
1 pakke kremfløte
1 ss flytende honning
1 håndfull spiselige blomster (fiol, kornblomst, stemorsblomst e.l.)

Slik gjør du det

Sett ovnen på 110 grader. Pisk eggehviter i en kjøkkenmaskin mens du sper med litt og litt sukker og øker hastigheten gradvis. Ha blandingen i en sprøytepose når den er helt stiv (ca. sju–åtte minutter), og sprøyt ut små topper på et bakepapir. Stek 1 time til de er sprø utenpå og myke inni. 

Pisk kremfløten sammen med frøene fra en vaniljestang til den blir glatt og kremet, men helst ikke så mye at den korner seg. Sett kjølig. Bland jordbær med 1 ss honning og rør dem lett sammen til de væsker seg litt. Legg opp marengs, jordbær og krem lagvis. Pynt med blomster.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.

sommermat østers escabeshe eton mess vinbladet.jpg