Tilbake
Oppskrifter

Vårsalat med potet og asparges: oppskrift med drikketips

En vårlig rett hvor det er mye som skjer og hvor bobler i vinen gir en rensende og forfriskende effekt.
tallerken med salat, potet, asparges og rogn
Foto: Tommy Andresen

Først publisert i Vinbladet 2023-1
Originaltittel: Bobler med stil
Tekst: Anne Enggrav, fagansvarlig mat og drikke
Kokk: Andreas Ingul

Hva smaker lun vårsalat?

I denne retten er det mye som skjer! Det er en rett med mange konsistenser; litt fett, litt glatt, en del krønsj og rogn som popper. Til alt dette har bobler i vinen en rensende og forfriskende effekt. De grønne smakene fra estragon, spinat, dill og asparges og det jordlige fra potetene er godt sammen med den ferske frukten i vinen. Osten er ganske salt, og til det blir det fruktige i vinen en uimotståelig kontrast.  

Syrlighet i vinen er essensielt for å gi liv til retten, og sammensetningen av de dype smakene fra ost, potet og rogn sammen med de grønne aromaene fra asparges, spinat og estragon bindes fint sammen med det fruktige i vinen. 

Oppskrift som passer til musserende vin

I Vinbladet 2023-1, tok vi for oss temaet "mat og musserende vin". Vi sorterte ut tre stilretninger basert på forskjellige egenskaper i vinen, og så på hva slags mat som passer godt til hver av dem.  

Denne oppskriften er laget til stilen fruktig, fersk og aromatisk.

Les mer om de tre musserende vinstilene

Drikketips

Musserende vin & sider

  • God tysk sekt laget på riesling 
  • Musserende fra Østerrike laget med grüner veltliner 
  • En fruktig rosé-musserende
  • Fruktig norsk sider

Hvitvin

  • Vin på druen sauvignon blanc
  • Vin på druen riesling fra Tyskland eller Østerrike
  • Vin på druen grüner veltliner fra Østerrike

Alkoholfritt

  • Alkoholfri musserende
  • Alkoholfri håndverkssider

Lun vårsalat med potet og asparges

Til 4 personer 

400 g amandinepotet eller nypotet 
2 bunter grønn asparges  
200 g vasket spinat 
200 g rogn (gjerne miks av rogn fra laks, sild, rognkjeks eller sik) 
100 g västerbottenost, smuldret med fingrene 
2 sjalottløk, finhakket 
3 vårløk, finsnittet 
20 g fersk estragon  
20 g fersk bladpersille 
300 g crème fraîche 
4 egg 
1 sitron 
2 skiver rugbrød, kuttet i små terninger 
1 potte kjørvel, dill eller mikrogrønt 
50 g smør 
olivenolje salt og pepper 
vann til koking 

Knekk av endene på aspargesen og kok opp 2 l vann med 2 ss salt. Kok potetene møre ca. 13 minutter, før du har i aspargesene og koker dem ca. 2 min. Ta ut asparges og potet med en hullsleiv, og kjøl dem ned i isvann.

Ta av 50 g av spinaten og forvell den i kokevannet ca. ½ minutt. Skyll den kokte spinaten og press ut så mye vann du klarer. Kjør så crème fraîche, estragon, persille, kokt spinat, saften av ½ sitron og 1 ts salt i en blender til blandingen blir helt grønn. Press urtekremen gjennom en finmasket sil til den blir helt finkornet. Kjøl ned minst 1 time før du pisker den luftig med en ballongvisp rett før servering.  

Sett ovnen på 175 grader og ha rugbrødet i en liten form. Hell over 2 ss olivenolje og gi den et dryss med havsalt før den stekes sprø i ovnen ca. 10–15 min. Når brødkrutongene er nedkjølt, skal de knuses til smuler i en blender (eller ha dem i en pose og bank med en gryte).

Bland sammen rogn, og legg den eventuelt i en sil om det er mye væske. Kok eggene mellom 7 og 7 ½ minutt og kjøl dem ned i isvann. 

Alt dette kan du gjerne forberede dagen før servering.

Før servering begynner du med å smelte smør og olivenolje i en stor stekepanne. Ha i potene og stek 1–2 minutter til de blir varme før du har i sjalottløk og asparges og steker videre i 1 minutt. Vend til slutt inn spinat og vårløk og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Legg opp på et stort fat eller i porsjoner. Begynn med den varme salaten, og bygg videre med den piskede urtekremen, rogn, ost og rugsmuler. Del eggene i to og legg på toppen. Topp gjerne med urter.  

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.