Store variasjoner

Musserende vin er en vin som bobler når du får den i glasset. Utover boblene kan vinene variere like mye som stille vin. Tenk bare, det finnes hvite, rosa, og til og med røde musserende viner! De kan være alt fra knusktørre til søte, og de kan komme fra hele verdens vinområder. Alle druetyper kan brukes, og prisene varierer fra de rimeligste til de aller mest kostbare. 

Vinens egenskaper

Akkurat som med all annen vin vil ulike egenskaper i vinen være avgjørende for hva den best kan brukes til. Her gir vi deg noen nøkler til å sortere i mengden av bobler. Hvilke egenskaper er spesielt matvennlige? 

østers, sitron og urter

Stramt, slankt og sitrusaktig 

Ofte blir druene til musserende vin høstet tidlig for å sikre høy syrlighet i vinen. Det vil også gjøre vinen mindre aromatisk. Aromaer som minner om sitron, lime og andre sitrusfrukter, eller grønne epler og urter er typiske for denne slanke og stramme stilen. Også de aroma-assosiasjonene som handler om mineralriket som stein, flint eller sjø passer inn i denne gruppen.

Mange crémanter og en del champagner passer til slike beskrivelser, men også musserende viner fra andre steder i verden som er laget etter oppskrift fra champagne, for eksempel i italienske Franciacorta og i Sør-Afrika.  

Slanke bobler til mat

Bruk dem gjerne til mat som heller ikke er veldig aromatisk, men som har godt av en ekstra syresnert. Rekesmørbrød og andre delikate skalldyr er typiske bruksområder, men også sushi eller andre grønne, ferske matretter blir enda bedre med en slank og syrlig musserende vin til.  

Polkokkens tips!

Vår polkokk har utviklet en oppskrift som passer spesielt godt til denne stilen: Lettgravet kveite med råreker, agurk og dill

aprikos, druer, lime og gult eple

Fruktig, fersk og aromatisk 

I noen musserende viner er det fruktigheten som er tydeligst. De er gjerne laget på druer som har en del aroma, og det er like mye druen som vinmakingen som har satt sitt preg på vinen – til forskjell fra de fleste andre musserende.  

Aromaer av moden frukt som mango, aprikos og modent eple eller blomster og appelsinskall er typiske. Disse vinene er ofte laget på aromatiske druetyper som Riesling, Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner og minner om de stille vinene laget med de samme druene. Også de fleste roséboblene passer inn i denne fruktige kategorien med aromaer som minner om røde bær og kanskje litt urt.  

Fruktige bobler til mat

Fruktige bobler kan brukes til aromatisk mat som for eksempel thairetter. De passer også til umamirik mat som det er naturlig å servere et fruktig tilbehør til. Laks eller annen fet fisk og grillmat er eksempler på gode bruksområder for fruktige bobler.   

Polkokkens tips!

Vår polkokk har utviklet en oppskrift som passer spesielt godt til denne stilen: Lun vårsalat med potet, asparges og rogn

sopp, nøtter og krydder

Autolysepreget, utviklet og sammensatt 

Noen musserende viner har mange detaljer og fokuserte nyanser. For å beskrive disse vinene kommer vi ikke utenom det litt mystiske begrepet autolyse.  Autolyse gir kremet munnfølelse og aromaer av nøtter, gjær­bakst, krydder og rå sopp. Ordet har gresk opprinnelse og betyr selvdestruering, men det er i denne sammenhengen positivt ladet.  

Autolyse er navnet på en rekke kjemiske reaksjoner som skjer i den ferdige vinen når den blir lagret over lang tid sammen med de døde gjærrestene. Disse prosessene forandrer aroma og munnfølelse i vinen, og resultatet blir ofte en kremete brus og aromaer av toast, nøtter, gjærbakst og rå sopp.

Hvis vinen har fått ekstra lang lagring og gjerne litt kontrollert tilgang på oksygen underveis i produksjonen, kan det vise seg som enda flere nyanser av tørket sopp, ristede nøtter, karri og lønnesirup. Dette er kvaliteter som koster litt ekstra, og de aller fleste vinene i denne stilen kommer fra Champagne. Se gjerne etter ord som solera, perpetuelle eller reserve på etiketten for å komme på sporet av disse vinene.  

Utviklede bobler til mat

Dette er flotte viner å bruke til mat. Gjerne den typen mat som smaker mye, og som har gjennomgått en eller annen form for lagring, som spekeskinker, pinnekjøtt og lagrede oster. Smaksintense skalldyr som krabbe og blåskjell er en lett match for disse vinene. Prøv dem gjerne til mat med stekeskorpe, som grillet kylling eller stekt fisk, eller en smaksrik consommé av kjøtt eller sopp.  

Polkokkens tips!

Vår polkokk har utviklet en oppskrift som passer spesielt godt til denne stilen: Paté de campagne med toast, cornichons og salat