Vinstiler for hvitvin

I nettbutikken og i Drikkevelgeren kan du filtrere på fem hvitvinsstiler. Bruk dem for å finne vin som passer din smak og maten du skal spise.

Bilde som viser aromaer i hvitvin, som fatkrydder, nøtter, sopp, melon, annanas og brie.
Foto: Catharina Caprino

Gjør det enklere for deg

Vinmonopolets store utvalg av vin er i verdensklasse. Dette er vi stolte av, men vi vil gjerne gjøre sortimentet lettere tilgjengelig for deg. Derfor har vi samlet alle disse vinene i 10 stilgrupper; fem for rødvin og fem for hvitvin.

Hvordan kan du bruke vinstilene?

I nettbutikken og i Drikkevelgeren finner du igjen vinstilene under filteret Smak og aroma. Sammen med andre kriterier, som pris, tilgjengelighet og karakteristikk, vil stilene hjelpe deg å finne en passende vin.

Bilde som viser aromaer i hvitvin, som sitrus, grønt eple, grønne urter.
Foto: Catharina Caprino

Lett og frisk

Vin med god friskhet, middels fylde og alkohol. Smak av eple, pære, sitron, lime og urter. Passer til lette og ferske matretter, bl.a. reker, salater, lette vegetarretter.

Vin med god friskhet, middels med fylde og alkohol. Vinen smaker gjerne av eple, pære, sitron, lime og urter.

Kjennetegn: Fra kjølig klima. Høy friskhet, middels med fylde og alkohol.
Druer/vin: Petit chablis(Frankrike), Vinho Verde (Portugal), riesling kabinett, aligoté, sylvaner, muscadet, vin på chardonnay fra kjølig klima (f.eks England).
Passer til: Lette og ferske matretter, blant annet reker, salater og lette vegetarretter.

Bilde som viser aromaer i hvitvin, som moden gul steinfrukt, sitrus og blomst.
Foto: Catharina Caprino

Saftig og frisk

Vin med god friskhet, smak av sitrus og moden frukt som aprikos, gult eple, gul plomme, evt innslag av urter og blomster. Anvendelig stil, passer til fisk, kylling og svin.

Vin med god friskhet og smak av sitrus og moden frukt som aprikos, gult eple, gul plomme. De har ofte innslag av urter og blomst.

Kjennetegn: Fra områder med god modning og god friskhet. Fruktdrevne og med spenst/syre.
Druer/vin: Riesling ortswein/lage/GG, chenin blanc, soave (Italia), albarino, marsanne, grüner veltliner, treixadura, rousanne og sauvignon blanc
Passer til: Anvendelig vinstil som passer til blant annet fisk, kylling og svin (juleribbe).

Bilde som viser aromaer i hvitvin, som blomster, tropisk frukt og krydder.
Foto: Catharina Caprino

Fet og floral

Vin med mye smak og aroma, fyldig og litt oljeaktig. Smak og lukt av tropisk frukt og blomster, som syrin og rose. Passer til aromatisk mat som asiatisk, gravlaks og rødkittoster.

Vin med mye smak og aroma. De har ofte mye fylde, og kan være litt oljeaktige i munnen. Vinene smaker eller lukter av tropisk frukt og blomster, som syrin og rose.

Kjennetegn: De fleste viner med aromatiske druer. Tydelig aromatisk, blomst, parfyme.
Druer/vin: Gewurztraminer, torrontés, muscat/muskatell, viognier, pinot gris.
Passer til: Aromatisk mat som thai-, indisk- og kinesisk mat, gravlaks og rødkittoster.

Bilde som viser aromaer i hvitvin, som fatkrydder, nøtter, sopp, melon, annanas og brie.
Foto: Catharina Caprino

Krydret og fruktig

Vin med god fylde, moderat friskhet. Smak av gult eple, sitrus, gul melon og krydder, evt urter, smør, sopp og fat. Passer til stekt mat, fete sauser, smaksrike skalldyrretter og myke oster.

Vin med god fylde og moderat friskhet. Smaker av gult eple, sitrus, ananas, gul melon og krydder. Vinene har ofte innslag av urter, smør, sopp og fat.

Kjennetegn: Druer som er moderat arotmatiske, og vinen er som regel preget vel så mye av produksjonen, som fatpreg og bermepreg). God fylde, kremet munnfølelse, men også innslag av sevje og fatkrydder.
Druer/vin: Chardonnay, pinot blanc, viura, hvite burgundere, semillon, tørr hvit bordeaux, godello, grenache blanc.
Passer til: Stekt mat, fløte- og smørsauser, smaksrike skalldyrretter og myke oster.

Bilde som viser aromaer i hvitvin, som krydder, nøtter, honning, spekeskinke og tørket frukt.
Foto: Catharina Caprino

Utviklet og nyansert

Vin med utviklede og lagrede aromaer med smak av tørket eple, sopp, nøtter, beiset treverk, honning, høstløv m.m. Passer til bl.a. vilt, sopp, vellagret ost og skinke.

Vin som er utviklede og har lagrede aromaer. Her finner du smak av tørket eple, sopp, nøtter, beiset treverk, honning, voks og høstløv.

Kjennetegn: All vin som viser tydelig utvikling og preg av lagringsaromaer. Også viner som viser dette tidligere på grunn av særskilt vinifikasjon.
Druer/vin: Vin som er 8-10 år eller eldre, og vin som oransjevin og florvin.
Passer til: Vilt, retter med sopp, samt vellagret ost og -skinke.

Spørsmål om Vinmonopolets vinstiler

Hvorfor er det akkurat fem vinstiler?

Vi har landet på fem stiler for rødvin og fem for hvitvin. Det kunne ha vært både færre og flere, men det er et poeng å gi nok meningsfulle kategorier og heller ikke så mange at valget blir vanskelig igjen.

Hvordan setter dere stilene?

Vi har hatt som krav at vinene ikke skal tildeles stil manuelt - til det er det alt for mange viner. Istedenfor er det et dataprogram som regner ut stil basert på ulike egenskaper ved produktene. Dette er egenskaper som druetyper, områder, årgang og alkohol, samt verdiene dere kjenner fra "klokkene" for fylde, friskhet, garvestoffer og sødme. Disse "klokkene" finner du på hyllekantene i butikkene, og i filteret Karakteristikk i nettbutikken.

Hvorfor er ikke søte viner inkludert?

Alle viner med mer enn 45 g/l sukker hører hjemme i gruppen søt vin og har ikke fått stil her. Sødmen er som regel så bestemmende for deres «stil», at de vanskelig lar seg passe inn i stilene for de tørre vinene.

Les mer