Vinstiler for hvitvin
I nettbutikken og i Drikkevelgeren kan du filtrere på fem hvitvinsstiler. Bruk dem for å finne vin som passer din smak og maten du skal spise.
Tekst: Tom Tyrihjell - Senior varefaglig rådgiver

Gjør det enklere for deg
Vinmonopolets store utvalg av vin er i verdensklasse. Dette er vi stolte av, men vi vil gjerne gjøre sortimentet lettere tilgjengelig for deg. Derfor har vi samlet alle disse vinene i 10 stilgrupper; fem for rødvin og fem for hvitvin.
Hvordan kan du bruke vinstilene?
I nettbutikken og i Drikkevelgeren finner du igjen vinstilene under filteret Smak og aroma. Sammen med andre kriterier, som pris, tilgjengelighet og karakteristikk, vil stilene hjelpe deg å finne en passende vin.
Gå til Drikkevelgeren
Gå til nettbutikken
Lett og frisk

Vin med god friskhet, middels med fylde og alkohol. Vinen smaker gjerne av eple, pære, sitron, lime og urter.
Kjennetegn: Fra kjølig klima. Høy friskhet, middels med fylde og alkohol.
Druer/vin: Petit chablis, vinho verde, riesling kabinett, aligoté, sylvaner, muscadet, chardonnay.
Passer til: Reker, blåskjell, salater, lette vegetarretter og hvit geitost.
Saftig og frisk

Vin med god friskhet og smak av sitrus og moden frukt som aprikos, gult eple, gul plomme. De har ofte innslag av urter og blomst.
Kjennetegn: Fra områder med god modning og god friskhet. Fruktdrevne og med spenst/syre.
Druer/vin: Riesling ortswein/lage, chenin blanc, soave, albarino, marsanne, grüner veltliner, treixadura, rousanne.
Passer til: Hvit fisk, kylling, svin og ost av typen brie.
Fet og floral

Vin med mye smak og aroma. De har ofte mye fylde, og kan være litt oljeaktige i munnen, som olivenolje. Vinene smaker eller lukter av syrin, pasjonsfrukt, roser, litchi og annet blomsteraktig eller tropisk.
Kjennetegn: De fleste viner med aromatiske druer, høy aromaintensitet. Tydelig aromatisk, blomst, parfyme.
Druer/vin: Gewurztraminer, torrontés, muscat/muskatell, viognier, sauvignon blanc, pinot gris.
Passer til: Asiatisk, salater, gravlaks, pasta, sushi og hvit geitost.
Krydret og fruktig

Vin med god fylde og moderat med syre. Smaker av gult eple, sitrus, ananas, gul melon og krydder. Vinene har ofte innslag av urter, smør, sopp og ost.
Kjennetegn: Druer som er moderat arotmatiske, og vinen er som regel preget vel så mye av framstillingen (fat, bunnfall). God fylde, kremet munnfølelse, men også innslag av sevje og fatkrydder.
Druer/vin: Chardonnay, pinot blanc, viura, hvite burgundere, semillon, tørr bordeaux, godello, grenache blanc.
Passer til: Fisk, kylling, svin, fiskesupper og guloster som gruyére og taleggio.
Utviklet og nyansert

Vin som er lagret eller som har disse smakene allerede som ung. Her finner du smaker av tørket eple, sopp, nøtter, beiset treverk, honning, høstløv og ofte mye mer.
Kjennetegn: All vin som viser tydelig utvikling og preg av lagringsaromaer. Også viner som viser dette tidligere på grunn av særskilt vinifikasjon.
Druer/vin: Vin som er 8-10 år eller eldre, og vin som oransjevin og florvin.
Passer til: Vilt, supper, retter med sopp og gode sauser, samt vellagret ost og skinke.
Hjelp oss å gjøre vinstilene bedre
Vi håper og tror at de stilene vi har endt opp med dekker noen vesentlige og meningsfulle forskjeller i aroma og smak mellom ulike viner. Noen viner er fyldige, andre lette. Noen har mye syre, andre mye garvestoffer, osv. Vi tenker dette er egenskaper som gjør at vi opplever viner som like (og ulike), og vi bruker i mange tilfeller slike egenskaper når vi hjelper kundene våre med å finne riktig vin til mat.
Men dette er ikke en perfekt inndeling, og vi skal utvikle dette videre basert på de innspillene vi får. Send oss gjerne din tilbakemelding til [email protected]
Sist oppdatert: