Vinstiler for rødvin

I nettbutikken og Drikkevelgeren kan du filtrere på fem rødvinsstiler. Bruk dem for å finne vin som passer din smak og maten du skal spise.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som bjørnebær, blåbær, pepper, blekk, plommer og svale urter.
Foto: Catharina Caprino

Gjør det enklere for deg

Vinmonopolets store utvalg av vin er i verdensklasse. Dette er vi stolte av, men vi vil gjerne gjøre sortimentet lettere tilgjengelig for deg. Derfor har vi samlet alle disse vinene i 10 stilgrupper; fem for rødvin og fem for hvitvin.

Hvordan kan du bruke vinstilene?

I nettbutikken og i Drikkevelgeren finner du igjen vinstilene under filteret Smak og aroma. Sammen med andre kriterier, som pris, tilgjengelighet og karakteristikk, vil stilene hjelpe deg å finne en passende vin.

Gå til Drikkevelgeren
Gå til nettbutikken

Bilde som viser aromaer i rødvin, som friske røde bær, grønne urter, blomster og lakris.
Foto: Catharina Caprino

Frisk og fruktig

Lette til middels fyldige viner. De er leskende og med god friskhet. Smaker av røde bær som bringebær, kirsebær og jordbær. De kan også ha innslag av urter og blomster.

Kjennetegn: Fra kjølig klima, høy friskhet, moderat med fylde og tannin.
Druer/vin: Pinot noir, barbera, zweigelt, mencia, "vanlig" valpolicella.
Passer til: Pasta, pizza, tapas, fisk, kylling, hvit geitost og brie.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som friske røde og mørke bær, grønne urter, paprika, oliven og blyantspiss.
Foto: Catharina Caprino

Fast og fruktig

Vinene er middels fyldige, de har moderat med alkohol og en viss fasthet. Smaker av morell, solbær, oliven og rød paprika.

Kjennetegn: Fra kjølig klima, moderat til god fylde, moderat med alkohol, merkbar tannin, god fasthet, fat eller liknende.
Druer/vin: Cabernet sauvignon, cabernet franc gamay, dolcetto, , sangiovese.
Passer til: Biff, lam, kalv og ost, som brie og ridder.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som bjørnebær, blåbær, pepper, blekk, plommer og svale urter.
Foto: Catharina Caprino

Fyldig og saftig

Dette er fyldige viner med mye smak. Her finner du blåbær, bjørnebær og krekling. De kan ha innslag av mynte og pepper, røyk og lakris.

Kjennetegn: Fruktdrevne viner fra svalt til varmere klima. God fylde og alkohol på rundt 13,5 %.
Druer/vin: Syrah fra kjølig klima, blaufränkisch, nero d'avola, grenache, tempranillo, malbec.
Passer til: Vilt, gryteretter på kjøtt, biff og retter med sopp.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som sjokolade, kokos, tørket frukt, lær, vanilje og krydder.
Foto: Catharina Caprino

Krydret og sødmefull

Vin med sødmefull frukt og mye fylde. Smaker av mørke bær med innslag av svisker, fiken og rosin, sjokolade og krydder.

Kjennetegn: Fra varmt klima. Høy på fylde og alkohol. Fatpreget eller oksidativ eller laget på helt eller delvis tørket frukt.
Druer/vin: Shiraz, zinfandel, rioja reserva, priorat, amarone/ripasso. Vin fra Puglia, Mendoza, Ribera del Duero.
Passer til: Lam, biff, gryteretter, bacalao og blåmuggost.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som jord, nøtter, buljong, tørket sopp og tørket frukt.
Foto: Catharina Caprino

Utviklet og nyansert

Vin som er lagret eller allerede som ung har smaker som minner om høst, steinsopp, skinke, nøtter og kjøttkraft. Vinene er ikke alltid kraftig på smak, men har mange smaker.

Kjennetegn: Vin med tydelig, nyansert tertiærpreg og god struktur i form av tannin og/eller syre.
Druer/vin: Utviklet vin (spesielt fra klassiske områder eller med liknende kvaliteter) og vin på nebbiolo, baga, aglianico, nerello de mascalese (dette er viner som kan smake "gamle som unge").
Passer til: Vilt, and, risotto, spekeskinke, soppretter og lagrede oster.

Hjelp oss å gjøre vinstilene bedre

Vi håper og tror at de stilene vi har endt opp med dekker noen vesentlige og meningsfulle forskjeller i aroma og smak mellom ulike viner. Noen viner er fyldige, andre lette. Noen har mye syre, andre mye garvestoffer, osv. Vi tenker dette er egenskaper som gjør at vi opplever viner som like (og ulike), og vi bruker i mange tilfeller slike egenskaper når vi hjelper kundene våre med å finne riktig vin til mat.

Men dette er ikke en perfekt inndeling, og vi skal utvikle dette videre basert på de innspillene vi får.

Send oss gjerne din tilbakemelding til [email protected]