Vinstiler for rødvin

I nettbutikken og Drikkevelgeren kan du filtrere på fem rødvinsstiler. Bruk dem for å finne vin som passer din smak og maten du skal spise.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som bjørnebær, blåbær, pepper, blekk, plommer og svale urter.
Foto: Catharina Caprino

Gjør det enklere for deg

Vinmonopolets store utvalg av vin er i verdensklasse. Dette er vi stolte av, men vi vil gjerne gjøre sortimentet lettere tilgjengelig for deg. Derfor har vi samlet alle disse vinene i ti stilgrupper; fem for rødvin og fem for hvitvin.

Hvordan kan du bruke vinstilene?

I nettbutikken og i Drikkevelgeren finner du igjen vinstilene under filteret Smak og aroma. Sammen med andre kriterier, som pris, tilgjengelighet og karakteristikk, vil stilene hjelpe deg å finne en passende vin.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som friske røde bær, grønne urter, blomster og lakris.
Foto: Catharina Caprino

Frisk og fruktig

Vin som er lett til middels fyldig, leskende, god friskhet. Smak av røde bær, evt innslag av urter og blomster. Passer til lette matretter som pasta, pizza, taco og tapas.

Lette til middels fyldige viner. De er leskende og med god friskhet. Smaker av røde bær som bringebær, kirsebær og jordbær. De kan også ha innslag av urter og blomster.

Kjennetegn: Fra kjølig klima, høy friskhet, moderat med fylde og tannin.
Druer/vin: Pinot noir, barbera, gamay, zweigelt, mencia, "vanlig" valpolicella.
Passer til: Pasta, pizza, tapas, og lette retter med kylling og fisk.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som friske røde og mørke bær, grønne urter, paprika, oliven og blyantspiss.
Foto: Catharina Caprino

Fast og fruktig

Vin med middels fylde, moderat med alkohol og en viss fasthet. Smak av morell, solbær, oliven og rød paprika. Passer til faste oster og stekte eller innkokte kjøttretter.

Vinene er middels fyldige, de har moderat med alkohol og en viss fasthet. Smaker av morell, solbær, oliven og rød paprika.

Kjennetegn: Fra kjølig klima, moderat til god fylde, moderat med alkohol, merkbar tannin, god fasthet, fat eller liknende.
Druer/vin: Cabernet sauvignon, cabernet franc merlot, dolcetto, , sangiovese.
Passer til: Stekte og innkokte kjøttretter og faste oster.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som bjørnebær, blåbær, pepper, blekk, plommer og svale urter.
Foto: Catharina Caprino

Fyldig og saftig

Vin som er fyldig med mye smak av blåbær, bjørnebær og krekling, evt innslag av mynte pepper, røyk og lakris. Passer til vilt, sopp og gryteretter.

Dette er fyldige viner med mye smak. Her finner du blåbær, bjørnebær og krekling. De kan ha innslag av mynte og pepper, røyk og lakris.

Kjennetegn: Fruktdrevne viner fra svalt til varmere klima. God fylde og alkohol på rundt 13,5 %.
Druer/vin: Syrah fra kjølig klima, blaufränkisch, nero d'avola, grenache, tempranillo, malbec.
Passer til: Vilt, gryteretter og retter med sopp.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som sjokolade, kokos, tørket frukt, lær, vanilje og krydder.
Foto: Catharina Caprino

Krydret og sødmefull

Vin med sødmefull frukt, mye fylde. Smak av mørke bær, innslag av svisker, fiken, rosin, sjokolade og krydder. Passer til kraftige og smaksrike retter, krydret mat, sødmefulle sauser.

Vin med sødmefull frukt og mye fylde. Smaker av mørke bær med innslag av svisker, fiken og rosin, sjokolade og krydder.

Kjennetegn: Fra varmt klima. Høy på fylde og alkohol. Fatpreget eller oksidativ stil, eller laget på helt eller delvis tørkede druer.
Druer/vin: Shiraz, zinfandel, rioja reserva, priorat, amarone/ripasso. Vin fra Puglia (Italia), Mendoza (Argentina), Ribera del Duero (Spania).
Passer til: Kraftige og smaksrike retter (som finnbiff), krydret mat, sødmefulle sauser.

Bilde som viser aromaer i rødvin, som jord, nøtter, buljong, tørket sopp og tørket frukt.
Foto: Catharina Caprino

Utviklet og nyansert

Vin med utviklede og lagrede aromaer med smak av høst, steinsopp, skinke, nøtter og kjøttkraft. Passer til speket, innkokt og stekt mat, som lagrede oster, sopp og vilt.

Vin som er lagret eller allerede som ung har smaker som minner om høst (høstløv, skogbunn, sopp), spekeskinke, nøtter, steinsopp og kjøttkraft. Vinene er ikke alltid kraftig på smak, men har mange smaker og nyanser.

Kjennetegn: Vinens unge fruktaromaer er erstattet av med aroma som minner om tørket frukt, lær og sopp. Vinne har tydelig, nyansert preg av lagring og god struktur i form av tannin og/eller syre.
Druer/vin: Utviklet vin (8 år eller eldre) og vin på druene nebbiolo, baga, aglianico, nerello de mascalese (dette er viner som kan smake "gamle som unge").
Passer til: Speket, innkokt og stekt mat, samt lagrede oster, sopp og vilt.

Spørsmål om Vinmonopolets vinstiler

Hvorfor er det akkurat fem vinstiler?

Vi har landet på fem stiler for rødvin og fem for hvitvin. Det kunne ha vært både færre og flere, men det er et poeng å gi nok meningsfulle kategorier og heller ikke så mange at valget blir vanskelig igjen.

Hvordan setter dere stilene?

Vi har hatt som krav at vinene ikke skal tildeles stil manuelt - til det er det alt for mange viner. Istedenfor er det et dataprogram som regner ut stil basert på ulike egenskaper ved produktene. Dette er egenskaper som druetyper, områder, årgang og alkohol, samt verdiene dere kjenner fra "klokkene" for fylde, friskhet, garvestoffer og sødme. Disse "klokkene" finner du på hyllekantene i butikkene, og i filteret Karakteristikk i nettbutikken.

Hvorfor er ikke søte viner inkludert?

Alle viner med mer enn 45 g/l sukker hører hjemme i gruppen søt vin og har ikke fått stil her. Sødmen er som regel så bestemmende for deres «stil», at de vanskelig lar seg passe inn i stilene for de tørre vinene.

Les mer