Drikke til reinskavgryte

Reinsdyrskav – som også blir kalt finnbiff – er viddas hurtigmat. Sødmefull drikke går godt til den fete og rike gryta.

Gryte med reinskav og poteter på benk.
Foto: Matprat / Sara Johannesen

Reinskav er Norges eldste fastfood, med lang historie. Nå seiler den tradisjonelle samiske middagsmaten opp blant de mest populære rettene i Norge.

Sødmefullt, fett og innkokt

Finnbiff og reinskavgryte er en rik rett med innkokte smaker med en del sødme og fedme. Sødmen i maten får vinen til å virke mindre fruktig og litt spinklere. Når sødmefullt tilbehør spiller en stor rolle i viltretten din, er det godt med fyldigere og rikere viner.

Drikke til innkokt gryte

Både vin med utviklede aromaer eller sødmefull rik frukt passer godt til denne retten. I nettbutikken kan du filtrere på vinstilen utviklet og nyansert eller krydret og sødmefull under filteret smak og aroma

Oransjevin med en del skallkontakt gir høstlige aromaer. Det finner man også i maten, og vinen blir en slags forlengelse av maten.

Les ogsåVinstiler for rødvin

Bilde som viser aromaer i rødvin, som bjørnebær, blåbær, pepper, blekk, plommer og svale urter.

Drikke til finnbiff og reinskavgryte

Rødvin

Utviklet rødvin eller rødvin med sødmefull rik frukt er godt til finnbiff.

  • Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Bordeaux eller Toscana
  • Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
  • Vin fra Sør-Rhône; Côtes du Rhône, Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape
  • Amarone eller ripasso fra Veneto i Italia

Hvitvin

Hvitvin med god friskhet og god fylde er godt til finnbiff.

  • Fatpreget chardonnay fra f.eks. California eller Jura
  • Oransjevin med tydelig oransjevinpreg
  • Vin med florpreg fra Jura

Øl

Øl i klosterstil er et overgjæret øl som er fruktige og ganske komplekse, det kler høstlig finnbiffgryte.

  • Dubbel eller Quadruppel
  • Rødbrunt surøl
  • Surølet kriek blir litt som tyttebærsyltetøy til
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Sider

Sider i oksidativ stil med preg av bakt eple og krydder passer den rike finnbiffgryta.

  • Sider fra Bretagne eller Normandie i Frankrike

Alkoholfritt

  • Rødvin
  • Eplemost med solbær
  • Øl av typen Pale Ale.
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag

Mer om drikke til reinsdyr