Reinskavgryte
Reinsdyrskav – som også blir kalt finnbiff – er viddas hurtigmat og vilt godt! Finnbiff er en super middag både til fest og hverdag.
Tekst: Niclas LundmarkOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
I Norge har det vært reinsdyr lenger enn det har vært mennesker. Og for de første menneskene som bodde her i landet var reinkjøtt en viktig næringskilde. Også i samisk kultur har reinsdyrkjøtt i alle år vært en viktig næringskilde, og på vinterstid ble frossent reinkjøtt skavet i tynne skiver med en skarp kniv for å få seg et raskt måltid.De tynne, frosne skivene kunne kokes eller stekes. Dette var forløperen til finnbiff, eller reinsdyrskav. Det var datidens fastfood.
Les ogsåDrikke til reinskavgryte
Reinskavgryte med potemos
Porsjoner: 6
Reinskavgryte
- 600 g reinskav
- 250 g aromasopp, delt i skiver
- 1 pk bacon, grovhakket
- ½ potte timian
- 10 einebær
- 8 skiver gudbrandsdalsost
- 1 boks creme fraiche
- 3 dl fløte
- 5 ss solsikkeolje
- 100 g smør
- 4 løk, delt i to og finsnittet
- 100 g frosne tyttebær
Brun alt kjøttet, løken, soppen og bacon hver for seg i en gryte eller stekepanne i litt olje og smør. Når alt er brunet har du litt vann/rødvin i gryta, og koker ut pannen. Tilsett creme fraiche og fløte, og gi det et oppkok. Når det tykner litt har du i resten av ingrediensene. La alt småkoke i ca 5-10 minutter.
Ha i frosne tyttebær like før servering. De tiner raskt, og er små friske kuler som gir kontrast til alt det fete. Smak til med salt, pepper, einebær og timian. Server med potetmos, stekt rosenkål og tyttebærsyltetøy hvis du ønsker.
Polkokkens tips: Riv over tørket reinhjerte hvis du har.
Potetmos
- 3 store bakepotet, skrelt og kuttet i terninger
- 2,5 dl melk
- 200 g smør
- etter smak timian
- etter smak salt og pepper
- 1 laurbærblad
- 1 fedd hvitløk
Legg potetbitene i rennende vann minst 10 minutter for å vaske ut stivelse. Kok potetene møre. Ca 15-20 min. Sil av og kjør gjennom en potetpresse/sil eller bruk en ballongvisp. Det går også an å mose potetene med en potetstapper. Da blir det en grovere mos.
Melkeblanding lages ved at hvitløk, laurbærblad og timian kokes opp sammen melka. La alt stå å trekke ut smak i 5-10 minutter før urtene tas ut, og du tilsetter smøret. Pisk melkeblandingen sammen med de moste potetene på middels varme til du får en glatt puré. Du kan bruke elektrisk visp, men ikke stavmikser med kniv, det blir lim. Smak til med salt og pepper. Juster med mer melk om den blir for tykk.
Sist oppdatert: