Drikke til reinsdyr

Reinsdyrkjøtt gir garantert fantastiske matopplevelser med sin unike og milde viltsmak, men tilbehøret styrer drikkevalget.

Tallerken med reinsdyrfilet, sopp, viltsaus og pære.
Foto: Matprat / Sara Johannesen

Reinsdyrkjøtt er mørt og magert

Reinsdyrkjøtt er vår faunas aller møreste. Det saftige kjøttet er magert og bærer tydelig preg av hvor den beiter og er spekket med et krydret viltpreg. Likevel er det tilbehør og tilberedningsmetode som har mest å si for vinvalget.

Sødmefullt tilbehør påvirker vinen

Bakte rotgrønnsaker, fløtesauser eller tyttebærsyltetøy er mye brukt som tilbehør til reinsdyr. Alt dette gjør at retten blir mer sødmefull. Sødmen i maten får vinen til å virke mindre fruktig og litt spinklere.

Hvis sødmefullt tilbehør spiller en stor rolle i viltretten din, er det godt med fyldigere og rikere viner. Siden kjøttet er magert med en fin struktur vil det også være godt med viner som har saftig munnfølelse og moderat med tannin.

Drikke til reinsdyrfilet og reinsdyrstek

Om det er filet eller stek har ingen betydning for drikkevalget, men rødvin- og portvinsaus naturlig drar drikkvalget i retning rødvin, så er hvitvin og musserende spennende valg til for eksempel soppsauser.

Rødvin

Rødvin er det tradisjonelle valget til reinsdyr, velg vin med saftig munnfølelse.

  • Vin på druen pinot noir fra California i USA
  • Vin på druen syrah, gjerne fra Nord-Rhone, f.eks. Cote-Rotie eller Cornas
  • Amarone og ripasso fra Italia kan fremheve det sødmefulle i maten.

Hvitvin & musserende

Hvitvin eller champagne er vårt førstevalg hvis tilbehøret til reinsdyret er sopp eller soppsaus.

  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt
  • Fatlagret vin på druen chardonnay, fra Burgund eller California
  • Autolysepreget musserende vin, eller musserende med lagringspreg (se etter perpetuel, reserve eller solera på etiketten)

Øl & sider

Brunt øl eller sider i oksidativ stil er godt til reinsdyr.

  • Belgisk klosterøl av typen dubbel eller trippel
  • Norsk gårdsøl/kveik-øl
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Rødvin
  • Eplemost med solbær
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag

Mer om drikke til reinsdyr