Først publisert i Vinbladet 2023-1
Originaltittel: Bobler med stil
Tekst: Anne Enggrav, fagansvarlig mat og drikke
Kokk: Andreas Ingul
Hva smaker lettgravet kveite?
Dette er en myk rett med mild fiskesmak og mye umami fra både fisken og rekene. Umamien tørker ut det som finnes av frukt i vinen, så det kan være en grunn til å ikke velge en vin der fruktigheten er det viktigste. Rene skalldyr- og fiskearomaer trenger ikke mye fruktighet, men smaker bedre med ikke-aromatiske viner.
Oppskrift som passer til musserende vin
I Vinbladet 2023-1, tok vi for oss temaet "mat og musserende vin". Vi sorterte ut tre stilretninger basert på forskjellige egenskaper i vinen, og så på hva slags mat som passer godt til hver av dem.
Denne oppskriften er laget til stilen stramt, slankt og sitrusaktig
Les mer om de tre musserende vinstilene
Drikketips
Retten er dempet og tander og trenger en vin som støtter – ikke konkurrerer eller roter det til. Det er en del olje i retten, og råvarene er glatte og myke. Boblene gir derfor en fin kontrast og en ekstra struktur til retten.
En stram og slank musserende vin endrer seg ikke mye sammen med maten, og maten blir ikke overdøvet av vinen.
Alle ferske og slanke viner av god kvalitet og laget på tradisjonell metode er gode valg. Velg gjerne:
- ung champagne
- Crémant fra Burgund eller Jura
- Franciacorta fra Veneto i Italia