Fårikål er brun mat

Når lam og kål koker sammen lenge nok setter ingrediensene i gryta preg på hverandre. Magien er det karamelliserte smaken fra mør kål, brunet kjøtt og buljong. Her det utkokt fett og gelatin fra lam, sødme fra kål og ikke minst den varmende munnfølelsen fra pepper.

Les om de fire matfargene og hva vi mener med brun mat

Hva er det godt å drikke til fårikål?

Når du velger drikke kan du enten spille på det karamelliserte i maten eller så kan du leke med kontraster.

Utviklet eller fatpreget vin spiller på lag, mens vin med fruktighet og friskhet bidrar med kontrast. Hvitvin, musserende eller eplesider med moden frukt eller god konsentrasjon har det som trengs for å hamle opp med sødmen i maten. For øl passer det best med litt preg av mørkere malt.

Raske drikketips 

Hvitvin

Velg fra vinstilene utviklet og nyansert, krydret og fruktig eller saftig og frisk.

  • Orts- eller lagenwein basert på druene Riesling eller Weissburgunder fra Pfalz eller Rheinhessen i Tyskland
  • Enkeltvinmarksvin basert på druene Riesling, Pinot Blanc eller Sylvaner hvitvin fra Alsace i Frankrike
  • Utviklet og fatpreget vin fra Rioja i Spania, eller Rioja reserva eller Gran reserva
  • Florpreget vin fra Jura
  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt

Les om vinstilene for hvitvin
Les om oransjevin

Sider

  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie
  • Engelsk tradisjonell sider
  • Norsk sider uten tilsatt bær

Musserende

  • Utviklet champagne eller annen musserende med lang lagring eller tid på berme
  • Cap Classique fra Sør-Afrika

Øl

  • Saison eller annet gårdsøl
  • Brown Ale
  • Pale Ale om du liker litt preg av humle
  • Geuze eller annet fatlagret surøl

Alkoholfritt

  • Eplemost uten tilsatt bær
  • Alkoholfritt øl
  • Ingefærøl (ekte) blandet med mineralvann eller eplemost

Rødvin

Velg vinstilen frisk og fruktig om du liker litt lette og ferske viner, eller prøv vinstilen utviklet og nyansert.

  • Gran reserva eller reserva fra Rioja eller Navarra i Spania
  • Druen Cinsault fra Sør-Afrika eller Chile
  • Druen Grenache fra USA
  • Druen Pinot Noir fra Sør-Afrika eller New Zealand

Les om vinstilene for rødvin

Tips fra polkokken

Er du lei av fårikål på dag tre? En god fårikålkraft blir en nydelig base for ramen, en tradisjonell japansk nudelsuppe. Sil av kraften og kok opp med soyasaus og shitakesopp. Tilsett kjøttrester og nudler.

Visste du forresten at den siste torsdagen i september er fårikålens dag?

Podkast 66. Drikke til fårikål

Hvitvin går til det meste, men gjelder det også fårikål? Rødvin og lam må vel gå sammen som hånd i hanske?