Tilbake
FagpratVinDruer

Chenin Blanc fra Sør-Afrika og Vouvray i Frankrike

Chenin Blanc er druen som mange venter på skal få sitt gjennombrudd. Både Loire i Frankrike og Sør-Afrika lager viner som fremdeles flyr under radaren
old-vine-heritage-chenin-blanc-av.jpg

Om druesorten

Chenin Blanc er en grønn drue som i hovedsak blir dyrket i Loiredalen i Frankrike og i Sør-Afrika der druen også går under navnet Steen (uttales sten). 

Druesorten knopper tidlig og druene modner relativt seint. Det kan gi utfordringer med frost om våren og umodne druer eller råte ved innhøsting. 

Tidlig høstet Chenin Blanc kan være kjedelige greier med lite aroma og et papp- eller plastaktig hint. Men blir druene skikkelig modne får vinene et preg av moden frukt og dybde. Munnfølelsen kan være litt feit med en kledelig ruhet fra skalltannin. Friskhet pleier disse vinene å ha nok av.

Typiske aromaknagger

Kvede, kvedesyltetøy, gul pære, fersk kantarell, ryllik og kløver.

Vinstiler

Chenin Blanc blir laget som musserende, perlende eller stille. De kan være tørre, halvtørr eller søte, de fleste er uten tydelig fat, men de finnes også.

Stilmessig kan tørr Chenin Blanc sammenlignes med vin basert på Pinot Gris, Silvaner og Grüner Veltliner.

Chenin Blanc fra Frankrike

I Loire er Chenin Blanc viktig i den sentrale delen av det langstrakte regionen. Fra ytterst til innerst er det verdt å nevne disse AOP-ene som alle er forbeholdt Chenin Blanc:

Savennieres: tørre viner, noen med litt fat.

Coteaux Layon: søte viner med minimum 34 gram sukker, men noen kan være skikkelig søte og botrytiserte.

Vouvray: alle sødmegrader i stille vin i tillegg til perlende og musserende.  

Montlouis: alle sødmegrader i stille vin i tillegg til perlende og musserende.  

Vouvray - regionen og vinen

Vouvray AOP ligger omtrent 160 kilometer inn i landet og på nordsiden av elven Loire. Vinmarkene ligger på platåer og sydvendte skråninger brutt opp av små drag og bekkedaler som gir gode forhold for Botrytis.

Jordsmonnet kalles tuffeau og er porøs kalkstein. Dette jordsmonnet drenerer godt samtidig som det holder på nok vann for plantene som lett lar røttene grave seg over ti meter ned i dypet.

Klimaet er semikontinentalt og årgangsvariasjonene kan være ganske store. Dette håndterer produsentene ved å sjonglere mellom å produsere mange ulike stiler vin avhengig av modning på druene og andel med edelråte. Noen produsenter går gjennom samme vinmark og plukker i flere omganger til ulike typer vin.

En vouvray må baseres på minst 95 prosent Chenin Blanc. Over halvparten av vinen som blir laget er perlene eller musserende. Disse fleste av dem er laget på champagnemetoden. Sødmen i de stille vinene varierer veldig. 

  • Sec = mindre enn 4 gram sukker per liter
  • Demi-sec = 4-12 gram sukker per liter
  • Moelleux = 12-45 gram sukker per liter
  • Doux = Mer enn 45 gram sukker per liter

Vouvray er vin som kan lagres i mange år og de med sødme er seiglivede.

kart-frankrike-loire-muscadet-anjou-saumur-sancerre.jpg

Gammel Chenin Blanc fra Sør-Afrika

Chenin Blanc var blant de første druetypene som ble plantet i Sør-Afrika rundt 1655. Den gangen het den Steen og ble klassifisert som en egen druetype helt frem til 1963. Da viste det seg altså at den var identisk med Chenin Blanc.

Helt frem til i dag har druetypen stort sett blitt dyrket med høye avlinger og blitt brukt i bulkvin og destillasjon. 

Jaktet på gamle planter

Rosa Kruger har jobbet hos flere produsenter som vinmarksansvarlig. Etter en tur til Europa der hun smakte viner basert på druer fra gamle vinplanter, begynte hun i 2002 å se etter vinmarker med gamle planter i Sør-Afrika.

Blant vinmarkene hun fant hadde flere av dem planter som er over 100 år gamle. Rosa mener at druer fra gamle planter gir vin som smaker mindre av frukt og mer av stedet druene vokser. Det som er sikkert, er at disse plantene har røtter som er så dype og velutviklede at planten er mindre utsatt for tørke, noe som har blitt et vanligere problem i Sør-Afrika.

I 2018 har Rosas prosjekt blitt kronet med en merkeordning for sør-afrikansk vin basert på druer fra planter som er eldre enn 35 år. På merket står det Certified Heritage Vineyards og året plantene ble plantet.

Vinmarkene som er eldre enn 35 år utgjør bare 3,4 prosent av vinmarkene i Sør-Afrika. Det er snakk om 3200 hektar der over halvparten er plantet med Chenin Blanc. Til sammenligning er det i overkant av 2000 hektar med vinmarker i Vouvray.

Det betyr at Sør-Afrika har flest gamle chenin blanc-planter i verden!

kart-Sør-Afrika ny des 2014 1600pix.jpg

Podkast 155. Chenin blanc - en grønn drue fra Loire

Chenin blanc blir brukt til så mange forskjellige vintyper at du kan ha en treretters middag med Chenin i glasset.
Drueleksikon