Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet.

Det var lite som tydet på at årgangen skulle få en lykkelig utgang tidlig i juli. Men nær sagt som vanlig i de seneste årene, ble redningen for 2018-årgangen de tre siste månedene før vinhøsten tidlig i oktober. 

Regnfull vinter

Inntil den solfylte og tørre høsten meldte sin ankomst tidlig i juli, var det lite positivt å si om vekstsesongen. Vinteren hadde vært våt og mer regnfull enn den pleier å være, selv etter Bordeaux-standard. I desember 2017 falt det 155 mm nedbør, det samme gjentok seg i januar 2018. Februar var mer normal med 66 mm. Men så startet det å bøtte ned igjen, og i mars falt det nærmere 130 mm nedbør, som er det dobbelte av gjennomsnittet for måneden i de siste 30 årene. Det var således ingen mangel på grunnvannreserver i Bordeaux da april stod for døren.

Problemer med meldugg

Det fortsatte imidlertid med fuktig og kjølig vær, og selv om nedbørsmengdene normaliserte seg, var det for lite sol og varme til at vinmarkene tørket opp. Melduggtrykket i vinmarkene var formidabelt på grunn av den høye fuktigheten, og særlig var økologiske og biodynamisk drevne eiendommer utsatt for massive angrep.

Men også konvensjonelt arbeidende eiendommer måtte ta solide tap. Særlig gjaldt det eiendommer som ventet for lenge før de startet behandlingen av vinmarkene. Andre igjen klarte ikke å komme seg ut i vinmarkene med traktor på grunn av de vanskelige grunnforholdene, utløst av all fuktigheten i den øvre delen av jordsmonnet. De største tapene skjedde i dårlig ventilerte vinmarker eller i parseller der jordsmonnet var dårlig drenert. Eiendommer rapporterer om ulike tap, alt fra 10-15 % og helt opp til 50 % tap var ganske utbredt. Merlot ble også hardere rammet enn cabernet sauvignon, mest sannsynlig fordi merlot trives i leiredominante jordsmonn, som binder mer vann enn grus og som derfor gav grobunn for de sterkeste melduggangrepene.

Mer enn 30 % av vinmarkene i Bordeaux ble angrepet i større eller mindre grad. Til alt hell ble regionen tilgodesett med noen fine og varme dager under blomstringen sent i mai og begynnelsen av juni, men deretter satte nedbøren i gang på nytt og den resterende delen av juni ble meget regnfull med hele 136 mm. 

Varm og tørr sommer

Når vi snakker om nedbørsmengder, er det viktig å ikke se seg blind på de faktiske nedbørsmengdene slik de, helt overordnet, presenteres i statistikkene. I likhet med i 2015, fordelte nedbøren seg svært ujevnt. Et eksempel: Mens St.-Emilion fikk 70 mm nedbør mot slutten av mai og opplevde et historisk kraftig melduggangrep i vinmarkene, fikk Pessac-Léognan kun 5 mm i den samme perioden. Når alt så håpløst ut, snudde imidlertid været tidlig i juli og den resterende delen av vekstsesongen ble varm, tørr og solfylt.

Tre måneder med godt og varmt vær gjorde underverker i vinmarkene. Gjennomsnittstemperaturene for juli, august og september var henholdsvis 22,5 ºC, 22,1 ºC og 19,2 ºC, som alle er høyere enn statistikken viser for de siste 30 årene. Enkelte dager var ekstremt varme, særlig de første dagene i august med over 35 ºC fem dager i strekk. Perioden mellom 14. juli og 15. august var den nest varmeste perioden målt siden 1947.

Tre måneder med praktfullt vær tilsa en tidlig vinhøst, og de grønne druene ble plukket allerede mot slutten av august og inn i den første uken av september. For de blå druenes sin del, var det helt opp til hver enkelt eiendom når de ønsket å starte plukkingen. Været var varmt, tørt og stabilt. Noen valgte å plukke tidlig, mens andre ventet til den tredje uken av oktober. Druekvaliteten var perfekt, etter tre måneder med godt og varmt vær var kvaliteten på frukten så god den kan bli. 

Vinenes karakter

For det store flertallet av eiendommer vil 2018 bli en meget god årgang. Utfordringene var der i perioder, i første rekke knyttet til hagl og melduggangrepene. Plukketidspunktet var også kritisk for den endelige kvaliteten. Det er utvilsomt eiendommer som har plukket i seneste laget, og det må derfor påregnes at en del viner vil være preget av høy alkohol i kombinasjon med mørk og overmoden frukt. De som har lykkes best, har plukket på friskhet for å beholde et rødt fruktelement i vinene, som er kritisk for kvaliteten i 2018.

Stilmessig kan det se ut til at årgangen har en god del til felles med 2015, men antakelig med noe høyere friskhet. En miks av 2015 og 2016 er ganske relevant for å beskrive årgangen, selv om 2018 nok har mer til felles med 2015. For de tørre hvite vinenes del handler alt om plukketidspunktet. 2018 er avgjort ikke en hvitvinsårgang, varme årganger er aldri store hvitvinsårganger i Bordeaux, men de som har plukket på friskhet, har lykkes greit. De beste kandidatene er som alltid å finne i Pessac-Léognan.

Les mer om fransk vin
 

Podkast 157. Bordeaux - En ganske grundig innføring

Bli med til Bordeaux! Vår spesialist og entusiast, Per Mæleng, er din guide til årgangsvinens episenter.