Verdensutstillingen i 1855

Exposition Universelle des produits de l'Agriculture, de l'Industrie et des Beaux-Arts de Paris 1855, er det hele og fulle navnet på verdensutstillingen i Paris som var foranledning for den i dag berømte og vektige klassifikasjonen av vinene fra Médoc.

Napoleon III ville imponere og vise de prominente utenlandske gjestene det beste av fransk vin. Vin fra Burgund var det mest populære i Paris, men utenfor Frankrike var Bordeaux mest kjent og verdsatt. Napoleon gav vinhandlerne i Bordeaux oppdraget å lage en liste over de beste vinene fra området. Dette skulle gjøre det lettere for deltakerne å orientere seg i det selv den gang store utvalget av viner.

Resultatet ble en liste over de 61 beste vinene (60 fra Médoc og én fra Graves) fordelt på fem nivåer, basert på hvor høy pris vinene hadde oppnådd de siste 50 årene.

Klassifiseringen har senere blitt kritisert for å være for statisk og konservativ. Eneste revidering var i 1973 da Château Mouton Rothschild rykket opp fra andre til første cru.

Siden det er slottet og ikke vinmarken som har klassifikasjonen, har det også vært mistanke om at noen produserer mer vin enn det de har druer til. Men faktisk viser produksjonsvolumene av i dag nesten det samme antall liter som det som ble produsert i 1855.

Fem nivåer

Alle vinene på listen er Grand Cru Classé som videre er inndelt i fem nivåer fra første til femte cru. De slottene som topper listen er Premier Grand Cru Classé, altså både grand og premier cru.

Dette kan være forvirrende for de som har Bourgogne som referanse. Der er toppnivået Grand Cru og nivået under Premier Cru. 

  • Château Lafite-Rothschild (Pauillac)
  • Château Latour (Pauillac)
  • Château Margaux (Margaux)
  • Château Haut-Brion (Graves)
  • Château Mouton Rothschild (Pauillac)

Alle slottene unntatt Ch. Haut-Brion ligger i Médoc litt nord for Bordeaux by. De fleste toppslottene har også andreviner som er laget på druer fra den beste eiendommen, men hvor det helt eller delvis brukes en større andel druer fra yngre vinstokker.

Bordeaux har også andre klassifiseringer, men 1855-klassifikasjonen regnes som den viktigste. Vinene fra andre siden av elven, såkalt østside-Bordeaux, og spesielt de fra Pomerol, oppnår like fullt vel så høye priser som de fra vestsiden.

Apropos slott. De var kun de fem første-cruene som var Château i 1855. Alle de andre har fått plusset på dette senere.

Podkast 157. Bordeaux - En ganske grundig innføring

Bli med til Bordeaux! Vår spesialist og entusiast, Per Mæleng, er din guide til årgangsvinens episenter.